Раціон може впливати на час початку менопаузи – дослідження
Опубликованно 07.05.2018 03:30
Раціон харчування може впливати на час початку менопаузи. До такого висновку прийшли вчені з Університету Лідса, проаналізувавши дані понад 14 150 британських жінок.
Учасниць розпитали про їх харчування, стан здоров'я, а також з'ясували, чи є у них діти. Через 4 роки вчені зустрілися з учасницями ще раз. Жінки знову відповіли на всі ці питання і пройшли обстеження. Більше ніж в 900 жінок у віці від 40 до 65 років до цього часу почалася природна менопауза.
Дослідники виявили, що у жінок, які вживали в основному здорову їжу, таку як жирна риба та свіжі бобові (горох, зелена квасоля), менопауза починалася пізніше. Також фахівці встановили, що зловживання рафінованими вуглеводами (наприклад, білим рисом і макаронними виробами) було пов'язано з раннім початком менопаузи.
Аналіз раціону жінок показав, що наявність великої кількості жирної риби в раціоні затримувало настання менопаузи майже на 3 роки. А з-за макаронних виробів і рису менопауза починалася на 1,5 року раніше, ніж в середньому.
Передчасне настання менопаузи підвищує ризик розвитку остеопорозу і серцево-судинних захворювань. Але пізніше початок менопаузи підвищує ймовірність розвитку раку молочної залози, яєчників і ендометрія.
Отже, для максимально довгого збереження фертильності рекомендовано вживати: Риба: лосось, макрель, сардини, форель, тунець Горох, сочевиця, нут, зелена квасоля, чорні боби, арахіс Курка, індичка, яловичина Виноград, вишня, ягоди, апельсини.
Продукти, які бажано виключити з раціону: Рафіновані вуглеводи, такі як макаронні вироби, білий рис, білий хліб, бублики, торти, печиво
Категория: Новости