Молоко підвищує ризик розвитку раку грудей?
Опубликованно 26.02.2020 21:32
Вживання коров'ячого молока може бути пов'язано зі збільшенням ризику розвитку раку молочної залози. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в International Journal of Epidemiology.
За словами авторів дослідження, навіть чверть чашки молока може вплинути на ймовірність появи хвороби.
«Вживання всього чверті або третини склянки молока в день було пов'язано зі збільшенням ризику розвитку раку молочної залози на 30%. Із збільшенням кількості молока до чашки відзначається зростання ризику до 50%, а для тих, хто випиває дві-три чашки на день, він становить 70-80%», - зазначив Гері Фрейзер, співавтор дослідження.
За його словами, їх дослідження дає «досить сильні докази того, що або коров'яче молоко, або інші близько пов'язані з ним фактори збільшують ризик раку молочної залози».
В ході цього дослідження вчені оцінили, скільки молока вживали 53 000 жінок, за якими спостерігали протягом 8 років. Їх дієту аналізували кількома методами: за допомогою анкет та даними про прийом їжі за 24 години.
Дослідження не виявила зв'язку між вживанням соєвого молока і раком молочної залози. Але коров'яче молоко продемонструвало велику зв'язок з хворобою, причому результати не відрізнялися для цільного і знежиреного молока. Йогурт і сир не були пов'язані з ризиком розвитку раку.
Однією з можливих причин зв'язку молока і ризику розвитку раку грудей можуть бути статеві гормони, які містить коров'яче молоко, адже цей вид раку часто сприйнятливий до дії гормонів. Можливо, свою роль тут грає те, що близько 75% дійних корів вагітні. Крім того, деякі дослідження пов'язували вживання тваринних білків викликає збільшення вироблення деяких факторів, які пов'язані з раком.
Категория: Новости