Вільні жирні кислоти можуть підвищити ризик розвитку раку грудей – дослідження
Опубликованно 19.03.2019 00:40
Вільні жирні кислоти в крові жінки можуть сприяти проліферації та росту клітин раку молочної залози. Про це повідомляють вчені з Університету штату Іллінойс.
За їх словами, це може пояснити підвищений ризик розвитку онкологічних захворювань після менопаузи.
Вчені проаналізували зразки крові у жінок в постменопаузальному періоді, серед яких було 37 учасниць з нормальною вагою, 63 з ожирінням, а також 21 жінка, у яких на початку дослідження було ожиріння, але яким вдалося схуднути. Рівень вільних кислот був вище у жінок з ожирінням, але значно знижувався в процесі схуднення.
В ході експерименту вчені додали у культури первинних і метастатичних пухлинних клітин ER-позитивного раку молочної залози кров, виділену у жінок, які страждають від ожиріння. Результати показали, що злоякісні тканини стали більш життєздатними і швидше розросталися: жирні кислоти активували сигнальні шляхи з участю білкових комплексів mTOR, що сприяють росту і розмноженню ракових клітин.
Зауважимо, що рак молочної залози на сьогоднішній день вважається найбільш поширеним онкологічним захворюванням у жінок. У світі щорічно реєструють від 800 000 до одного мільйона нових випадків цього раку.
Категория: Новости