Видаляти доброякісні кісти яєчників безглуздо – фахівці


Опубликованно 09.02.2019 01:24

Видаляти доброякісні кісти яєчників безглуздо – фахівці

Видаляти доброякісні, неракові кісти яєчників немає необхідності, стверджують фахівці з ряду найбільших університетів, у тому числі Imperial College London і KU Leuven. У дослідженні, опублікованому в The Lancet Oncology, вони відзначають, що в 80% випадків доброякісні кісти зникають самі по собі протягом двох років.

За словами фахівців, у більшості випадків вірніше вибрати стратегію очікування, а не радикального видалення кісти. Це допоможе уникнути ускладнень, пов'язаних з непотрібною операцією. Фахівці пропонують жінкам з кістами регулярно відвідувати лікарів і проходити ультразвукове дослідження для контролю росту новоутворень. Якщо кіста не росте, її краще не чіпати, поки вона самостійно не зникне.

Кісти яєчників – дуже поширене явище, яке зазвичай не викликає ніяких виражених симптомів. У деяких випадках кіста може спровокувати тазову біль і здуття. Нове дослідження показало, що небезпека кіст сильно перебільшена в медицині.

Автори дослідження спостерігали майже за 2000 жінок з 10 країн, включаючи Великобританію. Більшість з них не проходили через хірургічні операції з видалення кісти, а просто відвідували лікарів, які спостерігали за цими новоутвореннями. У 80% випадків кісти зникали самі по собі протягом двох років, вони не вимагали ніяких хірургічних операцій.

Автори дослідження підкреслюють, що медики не повинні поспішати направляти пацієнтів на операції у разі доброякісних новоутворень в яєчниках. Якщо ультразвукове дослідження повністю виключає рак, то кісту якийсь час слід просто спостерігати, особливо якщо її наявність не погіршує якість життя жінки.



Категория: Новости