Чіпси і смажені у фритюрі риба і курка збільшують ризик передчасної смерті на 13%


Опубликованно 25.01.2019 10:36

Чіпси і смажені у фритюрі риба і курка збільшують ризик передчасної смерті на 13%

Чіпси і смажені у фритюрі риба і курка збільшують ризик передчасної смерті у жінок. Про це йдеться в дослідженні вчених з Університету Айови, опублікованому в журналі British Medical Journal (BMJ).

Відзначається, що всього одна порція в день таких продуктів, як картопля фрі або сендвіч з куркою фрі, підвищують ризик смерті на 8% порівняно зі споживанням інших страв, які не готують у фритюрі. Найбільш сильно негативний вплив на організм надають курка фрі і риба фрі.

З'ясувалося, що одна або кілька порцій смаженої курки або риби в день підвищують ризик смерті на 13% і 7% відповідно, а конкретно від хвороб серця – на 12% і 13% відповідно в порівнянні з продуктами, які не смажилися.

Між тим, за оцінкою експертів, навіть менші порції курки фрі або риби фрі здатні завдати шкоди організму.

У проведеному дослідженні взяли участь 106 966 жінок віком від 50 до 79 років. За 18 років спостережень померли 31 558 жінок, у тому числі 9 320 - від проблем з серцем, 8 358 - від раку і 13 880 - від інших причин.

Вчені прийшли до висновку, що часте вживання смаженої їжі, особливо смаженої курки та смаженої риби (або молюсків) були причиною високого ризику смерті жінок від серцево-судинних захворювань. Експерти звертають увагу на те, що в смаженій їжі, як правило, міститься більше калорій, жирів і солі, а порції зазвичай великі, особливо у випадку з замовленої їжею.

Примітно, що любительки фрі, як правило, менш освічені, і мають більш низький дохід. Крім того, шанувальниці смаженого їдять менше овочів, фруктів і цільнозернових продуктів, споживаючи при цьому більше солодких напоїв, солі, червоного і обробленого м'яса.



Категория: Новости