У безплідної жінки скоро народиться дитина від трьох батьків»


Опубликованно 24.01.2019 18:04

У безплідної жінки скоро народиться дитина від трьох батьків»

Найближчим часом народиться ще одна дитина від трьох батьків». Як повідомляє Університет Барселони, новітні технології допомогли завагітніти 32-річній жительці Греції, яка страждає безпліддям.

Науковий директор компанії Embryotools Нуно Коста-Борхес (Nuno Costa-Borges) відзначає, що були використані гамети (статеві клітини) від одного чоловіка і двох жінок. Ядерна ДНК майбутньої дитини, від якої залежать всі його риси, була успадкована від біологічної матері. Мітохондріальну ДНК, що містить 37 генів (1% геному), дитина отримав від жінки-донора.

Дана процедура дозволяє уникнути впливу мутацій з боку матері, які можуть призвести до розвитку генетичних захворювань у дитини. Народження дитини від трьох батьків – не новина: перший подібний дитина з'явилася на світ в Мексиці в квітні 2016 року.

Між тим нещодавно, в ході експериментів над мишами, вчені з'ясували, що новий підхід до технології народження дитини від трьох батьків можна застосовувати і при жіночому безплідді. Мова йде про тих випадках, коли яйцеклітина ще може злитися зі сперматозоїдом, але втрачає здатність до нормального розподілу.

Два роки тому генетикам вдалося отримати підтримку уряду Греції на проведення першої подібної операції за участю безплідної жінки. Операція виявилася успішною: жінка перебуває на останньому триместрі вагітності, і чекає появи на світ свого первістка - хлопчика.

Аналогічна технологія застосовується на ще восьми безплідних жінок: майбутні мами чекають імплантації ембріонів.



Категория: Новости