Новий тест передбачить ризик розвитку раку грудей через багато років


Опубликованно 16.01.2019 00:10

Новий тест передбачить ризик розвитку раку грудей через багато років

Вчені з Кембріджського університету розробили унікальний тест, який з високим ступенем точності пророкує ризик розвитку у жінок раку грудей – не тільки в найближчому майбутньому, але і через багато років.

Метод являє собою поєднання ДНК-тесту з аналізом крові та інформацією з сімейної історії хвороби жінок, а також результатами її звичайних медичний обстежень. Автори тесту стверджують, що він є на сьогоднішній день найбільш досконалим способом передбачити ризик розвитку раку грудей.

У самому тесті використовують понад 300 генетичних індикаторів поряд з інформацією по вазі, вживання алкоголю та іншими даними начебто часу настання менопаузи у жінок старшого віку. Хоча окремо деякі з цих аспектів надають дуже невеликий вплив на ймовірність розвитку раку грудей, їх поєднання укупі з сімейної історією і генетикою дозволяє виділити жінок з групи підвищеного ризику. Ця інформація дозволила вченим створити свого роду онлайн-калькулятор, який сьогодні і застосовують лікарі загальної практики, медсестри, а також консультанти-генетики.

Відзначимо, що навіть якщо тест передбачає підвищений ризик розвитку раку грудей, це ще не означає, що жінка обов'язково захворіє. Вона зможе змінити свій спосіб життя, зробивши його більш здоровим. Ну а що входить в групу найвищого ризику порекомендують приймати тамоксифен – гормональний препарат, який знижує ризик розвитку раку грудей.



Категория: Новости