Через страх набрати вагу жінки відмовляються від ліків для профілактики раку грудей


Опубликованно 05.12.2018 11:10

Через страх набрати вагу жінки відмовляються від ліків для профілактики раку грудей

80% жінок, що входять у групу підвищеного ризику розвитку раку грудей, не приймають щодня препарат для профілактики цього захворювання, боячись побічних ефектів на кшталт набору зайвої ваги, припливів і втоми. До такого висновку прийшли вчені з University of Leeds.

Вважається, що препарат тамоксифен може допомогти при профілактиці деяких видів раку грудей. Однак жінки вважають, що у нього може бути багато побічних ефектів. Так, він може спровокувати припливи, порушення місячних, збільшення ваги, витончення волосся і навіть сильну втому. Серед інших побічних ефектів тамоксифену відзначають сухість піхви, зниження лібідо, проблеми із зором, головні болі, м'язові болі і спазми, висип на шкірі і скачки настрою.

Згідно з опитуванням, проведеним у Великобританії серед 400 жінок з групи ризику, лише 15% жінок приймають тамоксифен для запобігання раку грудей. Інші не роблять цього з остраху побічних ефектів. 72% бояться довгострокового впливу тамоксифену на їх здоров'я, 57% переконані, що таблетки викликають неприємні побічні ефекти.

Тамоксифен знижує выработкы жіночого гормону естрогену. У більшості випадків пухлини грудей потребують гормоні для забезпечення свого зростання. Однак зміни гормонального балансу в організмі нерідко призводять до неприємних симптомів.

За словами фахівців, кожній жінці потрібно зважити, чи готова вона ризикнути власним життям і піддати себе ризику раку грудей тільки з-за страху перед побічними ефектами препарату.



Категория: Новости