Завдяки організації «АРМІН», онкопластика стане доступною для малозабезпечених вірменських жінок


Опубликованно 26.11.2018 00:46

Завдяки організації «АРМІН», онкопластика стане доступною для малозабезпечених вірменських жінок

У Вірменії створена благодійна громадська організація «АРМІН», діяльність якої буде спрямована на сприяння вірменським жінкам, які потребують онкопластике.

Мастектомія при раку молочної залози є важким психологічним ударом для жінки. Жінка починає сумніватися у своїй сексуальній привабливості, впадає в депресію, соромиться свого власного тіла.

Вирішенням цієї проблеми є онкопластика - естетичне відновлення молочних залоз за допомогою експандеру або імпланта. При повній мастектомії виконується пересадка додаткових тканин з деяких ділянок тіла (наприклад, з спинний м'язи). При часткової резекції онкохірург зберігає шкіру грудей і сосків. Завдяки цьому, пластичний хірург може встановити експандери або імпланти безпосередньо після видалення злоякісної пухлини.

Перша операція по онкопластике пройшла у Вірменії в 2013 році за участю пластичного хірурга із США, професора Артура Салибяна. За минулі роки зусиллями Салибяна в республіці було проведено понад 100 безкоштовних операцій з естетичного відновлення молочних залоз. При цьому хворим на рак грудей жінкам імпланти надавалися на безкоштовній основі.

«АРМІН» продовжить роботу Салибяна за допомоги хворим на рак жінкам, які потребують онкоплатике. Як повідомила в інтерв'ю NEWS.am Medicine голова та співзасновник організації Лусіне Авакян, основна увага буде приділятися соціально незабезпеченим верствам населення.

Сам славетний хірург став співзасновником організації "АРМІН". Його мрія – створити у Вірменії центр, в якому зможуть проходити відповідне лікування не тільки громадяни республіки, але і інших держав.

На сьогоднішній день операції по онкопластике проводяться клініці "Арзні Естетика", МЦ "Еребуні", Вірмено-американському центрі здоров'я та Національному центрі онкології в. Фанарджяна.

Керівник служби мамології та хірургії молочної залози МЦ "Еребуні" Нерсес Берберян зазначає, що кожні 29 секунд у світі реєструється один випадок раку молочної залози. При цьому 24.4% всіх випадків припадає на вікову групу 55-64 роки.

Рання діагностика відіграє важливу роль в успішності лікування: при 0-I стадіях цей показник доходить до 100%, при II – 93%, при III – 72%, при IV – 22%.

Експерт звернув увагу на те, що процес лікування онкологічних захворювань залучені фахівці різних профілів, у тому числі психологи. «Діагноз рак – це соціальний, психологічний і фінансовий удар для жінки», - зазначив Берберян.

Між тим онкопластика допомагає повернути жінкам віру в себе і в свою сексуальність.

Директор Вірмено-американського центру здоров'я Хачануш Акопян підкреслює, що збереження грудей при операції на молочній залозі має для жінки велике значення. Щорічно в Центрі мамографічне обстеження проходить близько 30 тисяч жінок, і у кожної 20-22-ой діагностується рак молочної залози.

«Слід пам'ятати, що вкрай необхідно в рік один раз робити мамографію, що дозволить виявити рак на ранній стадії, і своєчасно почати лікування», - уклала вона.



Категория: Новости