Мусульманські кулони для чоловіків і жінок: історія прикраси, різновиди, оформлення


Опубликованно 24.11.2018 09:56

Мусульманські кулони для чоловіків і жінок: історія прикраси, різновиди, оформлення

Традиційно носити красиві ювелірні прикраси вважається жіночою прерогативою. Більшість з нас звикли бачити в прикрасах саме жінок. Але, як виявилося, чоловіки також люблять прикрашати себе. Особливо це стосується представників чоловічої статі, які проживають в країнах Сходу. Як відомо, це справа тонка і суто індивідуальне. Сьогодні ми вирішили згадати про мусульманських кулонах, призначених для чоловіків і жінок.

Загальні відомості про прикраси

Подібні дрібнички можуть мати найрізноманітніші форми, вага, розмір, символіку. Їх створюють з різних матеріалів, оригінально оформляють, підвішують на ланцюжки, шнурки різної довжини. Вони виготовляються на замовлення, можуть мати стандартний вигляд, відрізняються ціною. Мусульманські кулони для чоловіків можуть бути недорогими і загальнодоступними. Але іноді їх ціна складається з великої кількості нулів.

З якою метою носять прикраси чоловіки?

Чоловічі ювелірні вироби – це не просто красиві дрібнички. Насправді вони хоча і служать декоративної мети, використовуються з певним змістом. Оскільки мусульмани - люди релігійні, кулон мусульманський свідчить про їхню віру. Їх символом в даному випадку є зірка з півмісяцем.

Підвіска також може грати роль оберега. Такий кулон захищає власника від негативного впливу. Він рятує від лихого ока, заздрісників, недоброзичливців і ворогів. З цієї ж причини кулони часто приховують від сторонніх очей і ховають їх під одягом. В чому особливості традиційного символу у мусульман?

Півмісяць є своєрідним ототожненням ісламського календаря. П'ятикутна зірка – символічне значення п'яти основних молитов, використовуваних мусульманами. Всі ці символи можна побачити на сучасних мусульманських кулонах.

Цікаво, що символ півмісяця з'явився ще задовго до того, як зародився іслам. Раніше він був присутній в мистецтві жителів Стамбула, Константинополя і Візантії.

У даний момент символ півмісяця і зірки зображують на тлі мечеті. Він же часто зустрічається на ювелірній мініатюрі Корану на мусульманському кулоні. При цьому священна для мусульман книга може містити написи молитов або які-небудь спеціальні символи.

І ще трохи про значення символів

Існує маса варіантів описів символу у вигляді півмісяця. Але, незважаючи на всю давність його походження, точної інтерпретації значення символу не відомо. Одні джерела порівнюють його з початком життєвого шляху. З цієї причини прикраса з півмісяцем дарують на день народження малюка. Його також надягають хлопчикові після процедури обрізання. З цього моменту вважається, що у нього починається новий шлях, відкривається своя дорога.

Інші джерела стверджують, що півмісяць має певний зв'язок з давньогрецькою богинею Артемідою.

Обов'язково носити прикраси?

Вважається, що чоловіки не повинні тішити себе прикрасами. Згідно з Кораном, їм дозволяється носити лише один перстень. Всі інші прикраси не є обов'язковими і носяться за бажанням.

Особливості золотих прикрас

Оскільки в мусульманських державах золото належить до дорогих благородним металам, багато ювелірні прикраси виготовляють саме з нього. Причому золоті мусульманські кулони виготовляються з рожевого, білого, червоного і класичного жовтого золота. Прикрашають золоті вироби різними камінням, в тому числі діамантами.

Дуже часто подібні підвіски роблять з комбінованих металів, наприклад золота і срібла. При цьому багато чоловіків вважають за краще носити такі прикраси, містять ісламську символіку та ескіз Туреччини, Каїра або зображення будь-якої іншої мусульманської столиці. Мусульманські кулони зі срібла

Ще одним улюбленим металом, з якого виготовляються красиві ювелірні вироби, є срібло. Цей матеріал вважається ненав'язливим і стильним. Підвіски, зроблені з нього, часто доповнюються різними етнічними візерунками і гравіруванням. Вони завжди мають обтічними формами. Відрізняються зовнішньою привабливістю і особливою лаконічністю оформлення. Чи є відмінності між жіночими та чоловічими прикрасами?

Мусульманський кулон для жінок трохи відрізняється від прикрас, які носять представники протилежної статі. Жіночі ювелірні вироби зазвичай викладають яскравими і великими каменями соковитих кольорів. У більшості випадків кулони для дам містять камінчики з малахіту, сердоліку, агату, граната. Такі підвіски дуже яскраві і виграшно підкреслюють будь-який наряд.

Іноді камені, використовувані при виготовленні жіночих прикрас, наділяються певним сакральним сенсом. Наприклад, якщо ви хочете очистити свої помисли і позбутися від різного роду несправедливих хвилювань, то краще всього купувати виріб з топазом. При цьому особливе значення має колір каменю. Так, бізнес-леді воліють вибирати ювелірні вироби з блакитним топазом. Кажуть, що цей колір сприяє розвитку партнерських зв'язків і чудово підходить для бізнесу.

Рожевий топаз в прикрасах підходить незаміжнім і романтичним особам, що мріють зустріти свою другу половинку.

Чоловічі прикраси, як правило, не відрізняються особливою помпезністю. Вони більш стримані. На них є молитви, інші ісламські знаки і символи. Такі вироби прикрашаються камінням рідко або майже ніколи.

Більш того, чоловічі кулони мають чітко виражену форму. Вони круглі, квадратні або прямокутні. Вкрай важливо, що подібні підвіски необхідно надягати тільки на шию. Жінкам же дозволяється носити їх навіть у вигляді браслетів на зап'ястях, кистях рук. Значення коштовностей у прикрасах

Чоловіки носять переважно прикраси з срібла. Золото ж – прерогатива жіночої статі. Вважається, що чим дорожче коштує прикраса для жінки, тим впливовіше її чоловік. Кількість діамантів і прикрас говорить про статус, займаному чоловіком. Коли дарують прикраси чоловікам?

Мусульманські чоловіки не занадто розпещені прикрасами. Тому дарувати кулони або підвіски їм можна, це сприймається як данина поваги. Робити це можуть близькі друзі або родичі. А ось якщо такий виріб подарує незнайомець, подібний подарунок можуть вважати за образу і навіть образу.

Не прийнято дарувати прикраси чоловікам і інкогніто. Вручення подарунка повинно супроводжуватися невеликою пам'ятної промовою. Якщо ж немає бажання вимовляти мова, свої побажання з залишеної підписом кладуть поруч з подарунком. Автор: Наталія Іванова 23 Листопада 2018



Категория: Мода