Хто придумав підбори і як вони змінювалися


Опубликованно 21.11.2018 00:42

Хто придумав підбори і як вони змінювалися

У кожної жінки в гардеробі має бути чорне плаття і хоч одна пара взуття на підборах. Хоч це і не завжди зручна річ, але каблук змінює образ модниці. Адже різниця між дівчиною в балетках і дамочкою на шпильці суттєва. Коли дівчина стає на підбори, як за помахом чарівної палички, у неї змінюється постава, хода і навіть погляд. Він стає пронизливо сексуальним і впевненим. Але хто б міг подумати, що перші носили каблуки чоловікові. Трошки історії

У багатьох виникає питання, хто придумав підбори і навіщо? Адже сучасний каблук не дуже зручний і не завжди приносить користь здоров'ю, а навпаки негативно впливає на кістки ноги людини.

Прототипи каблука були ще далеко в давнину. Його застосовували для практичних функцій, а не для статности, як у наш час. Точної дати історія не зберегла, але на питання про те, хто придумав каблук, можна відповісти, віддавши пальму першості таким країнам, як Греція і Єгипет.

В Єгипті взуття з каблуком носили землероби. Каблук на їх взуття служив упором і допомагав легше пересуватися по пухкій землі. Ніл часто розливався, і все навколо покривалося мулом, а завдяки підборів ходити було набагато простіше.

Що стосується Греції, то актори театру взувалися у взуття на платформі. Від висоти каблука залежало, якого титулованого персонажа грав актор. Можна грекиням присвоїти і перші шпильки. Вони прилаштовували до сандалях цвяхи, щоб на піску залишалися тоненькі отвори. Це служило своєрідним запрошенням для чоловіків.

Каблук в епоху бароко

З часом підбори стали набирати популярність і в інших країнах, і застосування їх теж було різне. З'явилася епоха моди бароко, і законодавцями її стали офіцери французької армії. Можна згадати саме військових, відповідаючи на питання про те, хто придумав високий каблук. Таке оформлення підошви допомагало при верховій їзді. Високим каблуком набагато простіше було закріпити ногу в стремені. Але в той час він являв собою тільки потовщення платформи.

На цей аксесуар звернув увагу Людовик XIV, який був малого росту і завдяки взуття прославляв себе. В кінці XVII століття з'явилися панчохи, і прийшли в моду на заміну ботфортів і чоботям витончені черевички. Перша жінка, яка звернула увагу на каблук - Катерина Медічі. Вона тут же замовила собі в італійського шевця туфельки на високих підборах. У них-то дамочка і з'явилася на весіллі з графом Орлеанським і після цього в моду увійшла жіноче взуття на підборах. Так що на питання про те, хто придумав жіночий каблук, досить складно правильно відповісти. Але важливо розуміти, що дружина графа Орлеанського чимало сприяла поширенню нової моди.

Виключно жіноча мода

У XVIII каблук став тільки жіночим аксесуаром, і вже забулося, хто придумав підбори і для кого. Чоловіки відмовилися від високої платформи, і це стало тільки жіночою прерогативою. Форма каблука була настільки вигнута, що дамочки тих років могли при ходьбі зламати собі шию. Після Великої Французької революції один лікар виступив із заявою, що таке взуття негативно впливає на здоров'я, і жінки перевзулися в туфлі-тапочки, схожі на сучасні балетки. Мода повернулася в середині XIX століття, тоді і був придуманий каблук у формі чарочки, який популярний донині.

Сучасний каблук

XX століття стало новим ривком до деформації взуття і каблука. Колодки все більше стали повторювати природну форму стопи, устілки стали більш зручними, а каблук - естетично красивим. Взуттьовики відкрили для себе каучук, і взуття стала зручною і практичною. Цей вік був щедрий на нові моделі. Той, хто придумав підбори, не міг навіть подумати, що його дітище стане таким популярним. Форми каблука в минулому столітті були і низькі, і високі, і тонкі, і широкі. У 1936 швець Сальватор Феррагамо придумав танкетку, що справило фурор у світі моди. Модниці дуже полюбили таку взуття. Вона зручна, красива, а панянки не втомлюються при ходьбі.

Шпилька

А хто придумав туфлі на каблуці-шпильці? Історики моди висувають відразу три версії. Насамперед згадується все той же швець Сальваторе Феррагамо. Після довгих експериментів з платформою в 1953 році він запропонував світові високий тонкий каблук. Для міцної опори за основу він взяв сталевий стрижень. Це перевернуло світ моди і справило величезне враження.

Друге ім'я, яке називають стилісти, відповідаючи на питання про те, хто придумав підбори для жінок, а саме шпильку, - це Роже Вів'єр. Він виготовив чудової краси босоніжки на величезному по висоті підборах. Вся взуття була всіяна рубінами. У цих босоніжках Єлизавета Британська прибула на свою коронацію в 1953 році. Вони так сподобалися Одрі Хепберн і Марії Каллас, що вони тут же замовили у майстри взуття такого ж плану.

Третім винахідником вважається Раймоне Массаро. Саме йому знаменита Марлен Дітріх замовила концертну взуття на високих підборах, прикрашені декоративними стразами. Так що складно однозначно відповісти, хто придумав підбори-шпильки. Але головне - жінки полюбили їх і завжди взувають чарівні туфлі або босоніжки на значущі заходи. Автор: Наталія Бинкевич 19 Листопада, 2018



Категория: Мода