Чапан – узбецький халат, який дарує комфорт


Опубликованно 17.11.2018 09:08

Чапан – узбецький халат, який дарує комфорт

Як шкода, що чоловіки втратили звичку носити халати і віддали її жінкам. Адже ніщо не виглядає так інтелігентно і велично, представник сильної статі в красивому, довгому халаті поверх сорочки. А якщо це узбецький халат чапаєв? Що це таке

Чапан — самобутня українська, національна чоловіча одяг у вигляді халата, прикрашена художнім шиттям, характерним для кожного регіону. Має широкі, вільні рукави, закривають кисті рук. Довжина предмета одягу нижче колін. Халат не має гудзиків і коміра, підв'язується поясним хусткою. По боках одягу виконані високі вертикальні розрізи для широкого вільного кроку.

Розшитий оригінальними візерунками, з підлогами, що заходять один на одного, халат, підкреслює лінію плечей і звужує донизу чоловічий силует. Представник сильної статі, одягнений в чапан, мимоволі викликає повагу, захоплення і інтерес до своєї персони. З чим носити халат

Узбецький чапан, за традицією, одягається поверх сорочки прямого крою, з круглим коміром під горло» і широких, звужених знизу шароварів.

Поясний хустку в наші дні замінив пояс — шкіряний, оксамитовий, з парчі або шовку, плетений або в'язаний, розшитий бісером або нитками. Цей елемент ошатний і акцентують увагу на собі.

Узбецькі чоловічі халати дуже популярні не тільки у себе на батьківщині, у Центральній і Середній Азії, але і в Росії і Європі. Носити красиві, розшиті ошатними візерунками вбрання, стало не тільки модно, але й престижно. А, крім того, цей предмет туалету відмінно зберігає тепло.

Трошки історії

Історія халата сягає в глибину століть. Сама одяг древніх часів до наших днів не дійшла. Причина в тому, що це предмет недовговічний. А от згадки про такому халаті зустрічаються в писемності, настінних розписах, малюнках та інших культурних пам'ятках ще в VI–VIII століттях. Існує красива легенда, що пророк Мухаммед, не бажаючи потривожити сон кошеня, клубочком устроившегося на полі його халата, відрізав її.

У стародавні часи особливе значення надавалося вишивці. Крім того, що орнамент узбецького національного халата був ошатною, що прикрашає частиною одягу, він мав і смислове значення. Візерунок, вишитий на виробі, міг багато розповісти про його власника. Наприклад, його вік, походження, приналежність до заможного роду або духовенства. Були і такі вишивки, які укладали в собі зашифровані святі послання.

За характером подій халати ділилися на святкові та повсякденні, обрядові і церемоніальні (весільні, траурні, поминальні). Узбецький халат — один з небагатьох предметів одягу, який дійшов до наших днів у незмінному, майже первозданному вигляді. Чапан витримав випробування часом і модою.

Який халат коли носити

Чапаны шиються для всіх часів року: тонкі, без підкладки; утеплені, з тонкою підкладкою; теплі, з підкладкою на ваті.

Тонкі чапаны — це трошки протиприродно для їх історичної сутності. Їх купують наші співвітчизники більше для естетичного задоволення. Вони нагадують тонкі, шовкові, легко драпіруються туніки, як намети, які приховують те, що всередині.

Чапаны на тонкій підкладці — майже те ж саме, що і попередній варіант. Різниця лише в тому, що вони замінюють пледи, якщо раптом ви вирішите подрімати.

А ось теплі, стьобані чапаны на ваті — це чемпіони серед халатів. Давайте на них і зупинимося.

У чому секрет узбецького халата

А для початку, згадаємо про властивості термоса. І взагалі, про фізику. Не дуже докладно і незрозуміло, а коротко, зі шкільної програми.

Ви робили в школі експериментальний досвід по танення льоду? Хто забув, нагадаємо — вчитель приносить на урок брикет льоду і просить класу варіанти його швидкого танення. Діти радять укутати в шубу. Лід накривають шубою, і що ж? Він не тане.

Те ж саме і узбецький халат. Головні функції цього предмета одягу — не зігрівати і не охолоджувати, а підтримувати температуру незмінною. Все просто і геніально. Звичайно, в наші дні важко уявити собі людини, що сидить серед пустелі під палючими променями, спасающегося від спеки в чапане. Але у державах з жарким сухим кліматом, це звичайне явище для населення. І для багатьох країн з різко континентальним кліматом, де літо спекотне, узбецький халат був би комфортної одягом.

До речі, якщо ви живете не в субтропіках, теплий халат з підкладкою на ваті виручить вас в похолодання, коли опалення ще не підключено (або вже відключено). А в довгих рукавах, як у муфті, ваші руки завжди будуть зігріті. Автор: Гарфутдинова Світлана 16 Листопада, 2018



Категория: Мода