Скільки разів можна робити кесарів розтин?


Опубликованно 14.11.2018 09:54

Скільки разів можна робити кесарів розтин?

У Вірменії кількість кесаревих розтинів становить 25-30% від усього кількості пологів. Про це повідомила голова відділу охорони материнського та репродуктивного здоров'я Моз Гаяне Авакян на прес-конференції 13 листопада.

Авакян звернула увагу на той факт, що у Вірменії, на відміну від інших країн, операція кесаревого розтину не призначається виходячи з бажання жінки. «Для цього можуть бути тільки медичні показання, коли природні пологи несуть ризик для здоров'я матері або плоду», - зазначила вона.

Між тим в інших державах жінка може наполягати на кесаревому розтині з боязні природних пологів. Наприклад, в країнах Латинської Америки показник за кількістю даних операцій доходить до 40-50%.

Експерт відзначає, що жінки, що відчуває страх перед родовими муками, повинна бути надана лікарська консультація, а в разі необхідності – і допомога психолога. «На сьогоднішній день у Вірменії застосовуються всі сучасні засоби знеболювання», - підкреслила Авакян.

Чи можна після кесаревого розтину народжувати наступну дитину природним шляхом? Фахівець зазначає, що у даному випадку враховуються різні фактори: чи не було ускладнень у післяпологовий період, вік породіллі, вага і стан плода, і так далі.

Багатьох жінок цікавить питання, скільки разів можна народжувати за допомогою кесаревого розтину. «Можна 3-4 рази, але за умови, що кесарів розтин було зроблено правильно. У нас були пацієнтки, які проходили через це оперативне втручання 6-7 разів», - розповіла Авакян.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) радить дану операцію повторювати з інтервалом в 3-5 років. «Ми закликаємо жінок зберігати хоча б дворічний інтервал», - зазначила експерт.

З 1985 року в міжнародному співтоваристві фахівців охорони здоров'я було прийнято вважати, що ідеальний показник частоти виконання кесарева розтину становить 10-15%. Як інформує ВООЗ, якщо частота виконання кесаревого розтину зростає до 10% на рівні популяції, показники материнської і неонатальної смертності зменшуються. Між тим наявні дані не свідчать про поліпшення показників смертності, якщо частота даних операцій перевищує 10%.



Категория: Новости