Чоловік не допомагає з дітьми: методи впливу, способи залучення до виховання


Опубликованно 10.11.2018 19:36

Чоловік не допомагає з дітьми: методи впливу, способи залучення до виховання

Очікування народження дитини приносить подружжю багато приємних і хвилюючих моментів, тому, коли малюк з'являється на світ, молода мама чекає, що чоловік візьме на себе половину турбот по вихованню новонародженого. Проте в реальності виявляється, що тато не готовий змінювати спосіб свого життя заради малюка або знаходить відмовки, щоб менше часу проводити вдома. Завжди справи йдуть саме таким чином, можливі винятки і повинен чоловік допомагати з дітьми?

«І що з ним робити?»

Поява в будинку маленького чоловічка батьками сприймається по-різному, особливо якщо малюк – первісток. Мама виношувала дитину довгих 40 тижнів - вона відчуває найменші зміни його настрою і самопочуття, а ось для тата всі ці обряди залишаються за гранню розуміння.

У перший час новоявлений батько навіть боїться брати дитину на руки, щоб не нашкодити йому, а молода мама дуже зайнята приємними клопотами, щоб приділити достатньо часу «знайомству» папи і новонародженого. Вона купає, сповиває немовляти, не спускає його з рук і ще не усвідомлює, що, відводячи чоловікові роль стороннього спостерігача, що дає йому можливість вважати, що його життя з народженням малюка не зазнала жодних змін.

Зробивши кілька боязких спроб наблизитися до своєї дитини і отримавши відсіч з боку люблячої матері, молодий тато швидко заспокоюється і починає приймати дійсність з вигідної для себе позиції. Саме в його послугах не потребують, значить, все йде так, як і повинно бути. Хто винен?

Чоловік не допомагає з дітьми – чия це вина? Як вже було сказано, в перші тижні після пологів жінка несвідомо прагне заповнити життя малюка своєю любов'ю, захоплюючись цим процесом настільки, що молодому татові просто не знаходиться місця поряд із загальним дитиною. Така ситуація не може тривати довго – післяпологова депресія, підірване здоров'я мами і накопичується втома поступово знижують якість догляду за немовлям і негативно позначаються на загальному стані жінки.

Бачачи, що дружині доводиться нелегко, більшість чоловіків намагається надати посильну допомогу, однак в силу їх слабкої уявлення про догляд за новонародженим результат такої підтримки може виявитися нікчемним. Звичайна відмовка молодого тата в цьому випадку: «Я намагався, але в мене не вийшло». Вважається, що ця словесна формула «на всі часи» знімає з чоловіка всю відповідальність, адже засновником введення в сім'ю такої лояльної політики є саме жінка.

Антиметоды залучення батька до виховання дитини

Звичайно, чоловік повинен допомагати дружині з дітьми, але її несвідоме опір цьому іноді переходить усі межі. Як це відбувається: молода мама боїться, що пригнічена турботами про дитину чоловік кине її; жінка шкодує чоловіка, вважаючи, що він дуже втомлюється на роботі; позначаються наслідки виховання подружжя, переконаною, що чоловік повинен заробляти гроші, а жінка – тягнути на собі будинок і дітей.

Подібна поведінка матері видає її нерозвинене ставлення до інституту шлюбу і сприяє тому, що чоловік мало допомагає з дитиною і починає сприймати те, що відбувається за належне. Чоловік відчуває залежність молодої матері від нього і не поспішає брати на себе більше обов'язків, ніж мав до появи в родині малюка. Інші причини, чому чоловік не допомагає з дітьми

Психологи вважають, що реальних перешкод для спілкування батька з дитиною бути не може – якщо батько хоче проводити вільний від роботи час з малюком, він знайде спосіб обійти будь-які перешкоди. Це в теорії, а на практиці, зустрічаючи на шляху перешкоду, чоловік приймає її як виправдання своїй бездіяльності і перестає робити подальші спроби до відстоювання свого права.

Фактори, які, як вважають чоловіки, можуть перешкодити їм повноцінно проводити час з дітьми: занадто багато роботи на сім'ю не залишається часу; у дитинстві чоловік сам був обділений батьківською увагою і не сформував у собі потрібну модель поведінки; папа вважає, що повністю виконує покладені на нього функції добувача і не вважає, що від нього хтось має право вимагати більшого; навколо дитини занадто багато «няньок» у вигляді турботливою родні, і татові просто не дають підступитися до малюка.

Ще одним яскравим помилкою, яке часто використовується чоловіками як відмовки, є «несмышленность» дитини. Чоловік, нібито, чекає, поки дитина не підросте і не почне осмислювати що оточує, а до тих пір турботи про нього не представляють ніякого інтересу.

За статистикою, багато молоді батьки починають проявляти інтерес до своєму нащадкові тільки на другому-третьому році життя малюка.

Татова радість

Щоб не скаржитися згодом, що чоловік не хоче допомагати з дитиною, майбутня мама не повинна усувати дружина від приємних турбот вже на етапі підготовки до пологів. Чоловік не залишиться байдужим до появи малюка, якщо він нарівні з дружиною ходив по магазинах, вибираючи дитячі дрібнички. Можна покласти на нього відповідальність за планування спальної кімнати крихти, збірку дитячих меблів або купівлю коляски (ліжечка), мотивуючи це тим, що ніхто краще за чоловіка цього не зробить. Чоловікові буде приємний такий підхід, і він буде намагатися зробити ще більше.

Коли малюк народиться, традицію залишати одну-дві важливі завдання по його вихованню на татову відповідальність необхідно продовжити. Нехай батько сам вибере дитячий сад, куди буде ходити дитина, поговорить з вихователями та візьме участь у ремонті групи. До поточних обов'язків батька можна також віднести нескладний контроль за тим, щоб на стелажі в дитячій кімнаті знаходилися тільки справні іграшки. Маленькі кроки до сімейного щастя

Причиною того, що чоловік не хоче допомагати з дитиною, може бути і надмірне звалювання на його плечі «всього і відразу». Мамі після пологів необхідна реабілітація, і від папи вимагають, щоб він здійснював всю серію процедур по догляду за немовлям. Але чоловіки в принципі не пристосовані до завдань такого роду. І ось у нього, залишився один на один з немовлям, починає вироблятися почуття страху і огиди до того, що він зайнятий «не своєю» справою.

Чи є вихід із ситуації? Як би не було мамі важко, допускати того, що у чоловіка опустяться руки і він почне тікати з дому при кожному зручному випадку, не можна. Якщо молодим батькам зовсім не під силу, можна залучити до допомоги бабусь або професійну няню, а решту розподілити обов'язки по справедливості.

Працює татові можна доручити такі нескладні епізоди по догляду за немовлям, як: вечірнє купання; годування з пляшечки перед сном; зміна пелюшок в ліжечку; купівля продуктів по дорозі додому; прогулянка з дитиною у вихідні дні.

Кожна з названих дій можна перетворити на маленький домашній ритуал, приємний обом батькам: наприклад, поки мама одягає малюка на прогулянку, тато готує коляску, застеляє її, перевіряє іграшки-підвіски на предмет їх цілісності.

Діяти непомітно

Якщо чоловік не допомагає з дітьми спочатку, методи впливу на нього повинні бути поступальними, з моделюванням поточної ситуації. Жінка може ненав'язливо попросити доглянути за дитиною, поки вона зайнята пранням або готуванням, але робити це потрібно таким чином, щоб у чоловіка не вистачило часу знайти відмовку.

Іноді чоловік не допомагає з дітьми, але охоче береться за інші домашні справи. Цим теж треба скористатися. В список покупок, які він іноді робить, варто включити підгузки та інші предмети дитячої гігієни. Можна в м'якій формі попросити його розкласти по місцях всі іграшки, якщо він все одно вирішив допомогти з прибиранням, або забрати малюка з дитячого садочка по дорозі з роботи. Всі ці дії не заберуть у чоловіка багато часу і не дозволять йому припустити, що ним маніпулюють. Ніяких натяків

Перше, що повинна засвоїти жінка, намагаючись впливати на розумовий процес і вчинки чоловіка – будь-яке прохання чи звернення до нього повинні бути озвучені прямо, а не опосередковано. Більшість чоловіків не розуміє натяків, а спроби дружини «достукатися» до їх почуття відповідальності через демонстрацію жіночої слабкості у багатьох з них викликає сильне подразнення.

Чоловік не допомагає з дитиною – що робити? Психологи радять застосувати хитрість, не дає чоловікові вибору як такого, але при цьому створює ілюзію його власного рішення. Наприклад, мова йде про те, щоб попросити чоловіка пограти з малюком, поки мама буде готувати вечерю. Жінці слід сформулювати своє прохання приблизно так: «Любий, якщо ти займеш нашої дитини на той час, поки я буду на кухні, я зможу приготувати твоє улюблене блюдо, в іншому випадку доведеться знову є обридлі макарони».

Аналізуючи дану формулювання, можна зрозуміти, що жінка не наполягає на своїй пропозиції, але і не дає чоловікові можливість «відкараскатися» однією з загальних фраз. Її прохання звучить гранично ясно – небудь чоловікові доведеться витратити свій час на малюка, або змиритися з їжею, приготованою на швидку руку. Використовуючи метод час від часу (але не надто часто), чоловіка можна привчити до думки, що його дії нерозривно пов'язані з поліпшенням домашнього комфорту.

Керівництво для тата

Найчастіше причина того, що чоловік не допомагає з дітьми, криється в його елементарному незнанні того, що потрібно робити, а також в його підсвідомому страху зробити помилку і викликати невдоволення. Який вихід? Складати «інструктаж» з докладним алгоритмом дій буквально на кожну необхідну маніпуляцію.

Наприклад, інструкція до годування дитини з пляшечки може виглядати таким чином: Прокип'ятити чисту пляшечку протягом хвилини. Окремо закип'ятити і остудити до 40 °С очищену воду. Налити 50 мл води в пляшечку, насипати 1 ложку суміші. Закрити пляшку, добре збовтати, щоб не залишилося грудочок. Капнути трохи суміші собі на зап'ясті і, якщо рідина не гаряча, приступити до годівлі.

Поступово з накопиченням молодим батьком батьківського досвіду потреба в інструктажі пропаде, і чоловік буде з гордістю демонструвати свої знання при кожному зручному випадку. Конструктивна критика

Чоловіки не люблять критику, а критика в сімейному житті здатна надовго вибити їх з колії і замкнути на собі. Якщо жінка на кожну невдалу спробу чоловіка прийняти участь у вихованні дитини буде говорити йому: «Ти робиш не так!» або «Вічно в тебе все не в порядку», їй не слід дивуватися тому, що чоловік почне уникати будь-яких доручень.

Ще гірше, якщо молода мама почне порівнювати дружина з кимось іншим, у кого ті ж дії мають кращий результат. Проведення подібних аналогій чоловіками сприймається за образу, що може викликати обґрунтовану агресію в бік провокатора.

Не всяка помилка чоловіки, робилися щирі спроби допомогти дружині з дитиною, що вимагає осуду, а деякі з них краще і зовсім не помітити. Нічого страшного, якщо малюк сходить на прогулянку в нижній маєчці, одягненою навиворіт, набагато важливіше, що тато не ухилився від процесу одягання дитини.

Якщо ж чоловік припустився помилки там, де правильність дій необхідна для збереження здоров'я малюка (наприклад, не одягнув теплу шапочку поверх чіпця), йому слід вказати на помилку, акцентуючи увагу на дії, а не на помилку. Ось як це повинно звучати: «На вулиці вже холодно, і ми надягаємо вовняну шапочку зверху бавовняною. Так малюк не замерзне». По суті, це теж є критикою, але настільки завуальованій, що не викличе образи.

Все в міру

Навіть найкращому батькові і чоловікові потрібен вільний час, щоб «віддихатися» і відчути свою приналежність до навколишнього світу. Позбавити його цієї можливості — нанести серйозний удар по його мужності. Це не означає, що все спілкування батька з дитиною повинно полягати в декількох хвилинах гри після роботи, але у всьому потрібна міра.

Чоловіки влаштовані так, що прагнення зберегти привілей на власні інтереси в моменти обмеження цього права стає переважаючим. Іншими словами – якщо завантажити дружина турботами про дитину у той час, коли по телевізору йде довгоочікуваний футбольний матч, то в інший раз на період трансляції гри він постарається піти з дому чи відстоїть своє право зі скандалом.

Поки дитина вимагає пильної уваги дорослих, подружжю буде корисно застосувати практику складання тижневого розкладу своєї зайнятості. Так, чоловік і дружина будуть заздалегідь знати, коли зможуть розпоряджатися особистим часом, і суперечок з цього питання виникне менше. Фінансова допомога батька після розлучення

Після розлучення часто трапляється, що колишній чоловік не допомагає з дітьми у фінансовому плані, вважаючи, що ці турботи його вже не стосуються. Держава має багато важелів впливу на недбайливих батьків, пропонуючи жінці запустити виробничу машину тільки одним активною дією – написанням заяви на виплату аліментів.

Найчастіше жодних інших кроків для того, щоб виплати на дітей стали надходити регулярно, жінці не потрібно. Однак у деяких випадках 25 % від татової зарплати або допомоги не вистачає навіть на забезпечення першочергових потреб дитини. Тоді виходом із складної ситуації стане призначення судом фіксованої суми виплати на неповнолітнього, яка може досягати встановленого по регіону прожиткового мінімуму на дитину.

Ще одне важливе питання по темі: чи повинен чоловік допомагати дружині з дитиною фінансово, якщо офіційний розлучення не оформлений, але батьки не живуть разом? Юристи не розглядають це питання спірне, оскільки утримання неповнолітньої лежить на обох батьків однаково, незалежно від варіативних обставин. Аліменти, якщо батьки в шлюбі, призначаються тим же порядком, що і після їх розлучення.

«Вихідний» тато

Якщо батьки розлучаються в той час, коли дитина ще маленький, татові стає проблематично демонструвати свою любов до чаду. Зустрічі з малюком завжди відбуваються в присутності матері, з якою у батька могли сформуватися прохолодні відносини, і це чинить психологічний тиск на обох батьків. Поступово батько буде намагатися скорочувати час побачень або не бути на них, що може перерости в повне відчуження.

Чи є вихід? Їх декілька: під час зустрічей з папою поруч з дитиною може бути бабуся або інший родич; зустрічі краще перенести на вулицю, причому мама може залишати дитину на повне піклування батька, а потім зустрічати його з прогулянки в призначений час.

Якщо колишній чоловік не хоче допомагати дитині матеріально, але при цьому наполягає на зустрічах, проблему краще винести в суд, де, крім призначення аліментних виплат, мама може зажадати ще і встановлення графіку побачень батька і малюка. Якщо тато пішов назавжди

Бувають ситуації, коли намір батька зовсім зникнути з життя дитину і почати нове життя є кращим рішенням в ім'я збереження здорової психологічної обстановки в родині. Набагато краще, якщо малюк буде рости з упевненістю, що тато покинув його в силу незалежних від нього обставин, ніж стане мучити себе марними сподіваннями рідкісних зустрічей.

Якщо чоловік не допомагає дітям після того, як покинув сім'ю, відповідальність за знаходження правильних слів і підтримання внутрішнього комфортного світу малюків лягає на маму, і вона сама має право вирішувати, в яку форму наділити свою розповідь. Бажано не травмувати дітей правдою, відклавши визнання на більш пізній період, а пояснити їм, що тато змушений був поступити так, але його любов до малечі залишилася колишньою. Автор: Уляна Орєхова 10 Листопада, 2018



Категория: Отношения