Чому так важливо робити УЗД мінімум раз в рік?


Опубликованно 05.11.2018 19:52

Чому так важливо робити УЗД мінімум раз в рік?

Якщо жінка хоча б раз у рік робить УЗД, рак яєчників у неї виявлять на більш ранній стадії, що значно збільшить її шанси на виживання. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Obstetrics & Gynecology.

Вчені з Університету Кентуккі використовували дані дослідження «Програма скринінгу раку яєчника британського Ракового центру Марки» (UK Markey Cancer center's Ovarian Cancer Screening Program), що тривав 30 років, метою якого було визначення ефективності трансвагінального УЗД в ранній діагностиці раку яєчника. Жінкам, які беруть участь у дослідженні, щорічно безкоштовно проводили це дослідження.

До теперішнього моменту безкоштовний скринінг пройшли 46 000 жінок. Учасниці діляться на 2 групи – від 20 років і старше 50 років. У всіх повинна була бути сімейна історія хвороби, але симптоми раку яєчника до початку дослідження були відсутні.

За час дослідження у жінок з групи спостереження було зареєстровано 71 випадок інвазивного епітеліального раку та 17 випадків раку низькою злоякісності. Дослідження показало, що п'яти-, десяти - і двадцятирічна виживаність пацієнток, які проходили щорічний скринінг, була на 30% вище, ніж у не проходили його.

Зазначимо, що регулярні УЗД можуть допомогти виявити на ранніх стадіях і багато інші види раку - від грудей до нирок.



Категория: Новости