Інформації про рак яєчників недостатньо і у лікарів, і у пацієнтів – дослідження


Опубликованно 25.10.2018 19:36

Інформації про рак яєчників недостатньо і у лікарів, і у пацієнтів – дослідження

У 44 країнах світу і у лікарів, і у пацієнтів недостатньо інформації про рак яєчників. Про це йдеться в новому дослідженні, результати якого повідомляється на сайті International Agency for Research on Cancer (IARC).

Автори з Всесвітньої коаліції раку яєчника (World Ovarian Cancer Coalition) опитали 1531 жінок, у яких діагностували рак яєчників. Виявилося, що до діагнозу дві третини з них взагалі не знали про існування раку яєчника або чули про хвороби, але нічого не знали про неї. Згідно бразильської статистикою, 86% жінок знають про хвороби дуже мало або нічого.

Більше того, опитування показали, що знання їх лікарів про проблему також недостатні. У багатьох пацієнток постановка діагнозу займала тривалий час, їх довго не направляли до потрібного фахівця.

Автор дизайну дослідження Френсіс Рейд (Frances Reid) зазначила, що в опитуванні брали участь більш молоді жінки, які більше знають про хвороби. Це говорить про те, що отримані результати відображають порівняно оптимістичну картину, а з пацієнтками старші ситуація може бути набагато гірше.

На початку розвитку раку яєчників симптоми мають досить загальний характер, наприклад, здуття живота, нетравлення, нудота, невизначена біль у животі, слабкість. Менше половини жінок, що беруть участь в опитуванні, звернулися за медичною допомогою протягом місяця після появи симптомів. Одна з шести жінок діяла протягом півроку.

Середнім терміном від появи перших симптомів до діагностики була 31 тиждень, в багатших країнах – на кілька тижнів менше. Жодна країна, за словами авторів дослідження, не діагностував хворобу досить рано.

На ранніх стадіях хвороба добре піддається лікуванню. Однак 57% жінок отримали свій діагноз на 3 або 4 стадії раку.



Категория: Новости