Що робити, якщо батьки розлучаються? Як допомогти дитині пережити розлучення батьків


Опубликованно 21.10.2018 18:16

Що робити, якщо батьки розлучаються? Як допомогти дитині пережити розлучення батьків

За статистикою, в Росії з 10 пар, скрепивших відносини шлюбним союзом, тільки п'ять уникають розлучення і можуть похвалитися гармонійними відносинами. Майже в кожної з сімей, що розпалися є діти, чиї інтереси зважаючи катастрофи, що насувається відходять на задній план. Батьки забувають, що дитина, зіткнувся з незрозумілих йому явищем розлучення, має власне бачення ситуації, відмінне від того, що нав'язане йому дорослими. Як допомогти дитині пережити розлучення батьків? Кому дістаються нащадки?

Якщо батьки розлучаються, з ким залишається дитина? Стаття 61 Сімейного Кодексу РФ гарантує батькам рівні права на дитину, однак є нюанси, які розкриваються в ході шлюборозлучного процесу, які можуть внести корективи до надання цього права одного з батьків.

Які аспекти впливають на рішення суду при визначенні місця проживання дитини після розлучення батьків: матеріальні можливості кожного з батьків; прив'язаність дитини (більше, менше) по відношенню до тата або мами; ступінь турботи кожного з батьків по відношенню до дитини до розірвання шлюбу.

Якщо обоє батьків, проживаючи разом, належним чином виконували свої обов'язки і в рівній мірі забезпечували фізичні і моральні потреби чада, то питання про місце проживання дитини найчастіше вирішується формально на користь матері. При цьому колишній глава сім'ї буде мати можливість зустрічатися і спілкуватися з сином або дочкою в будь-який час.

Реакція дошкільника на розлучення батьків

Що робити, якщо батьки розлучаються? Дошкільнята звістка про те, що батьки розходяться, сприймають з єдиним основним і переважним всі інші емоції почуттям – страхом. Маленька дитина не здатна усвідомити внутрішніх чинників катастрофи і повністю асимілює відбувається зі своєю особистістю – це його кидають, йому хочуть зробити боляче. Посилює гнітючу ситуацію той факт, що на час чвар, супроводжуючих розлучення, батьки повністю зосереджують увагу на своїх переживаннях і не здатні потрібне приділити увагу маленького члена сім'ї.

У період шлюборозлучних дій діти частіше хворіють на застуду, у них починає скакати температура, з'являються ознаки ВСД. Всі ці симптоми є результатами нервового розладу, проявами внутрішнього протесту проти руйнування внутрішніх установок і світовідчуття малюка. Поради батькам дошкільнят

Оскільки саме мати (в більшості випадків) залишається з дитиною після розриву відносин, на неї покладається відповідальність за відновлення довіри малюка до обом батькам. Мамі необхідно розмовляти з маленькою людиною, оперуючи доступними йому поняттями, але не намагаючись згладити гірку істину брехнею. До малюка потрібно донести, що раніше його тато найкращий, а те, що сталося, ніяк не вплине на їх можливість бачитися, гуляти разом, грати.

Вважаючи, що дитина ще занадто малий для того щоб зрозуміти ситуацію правильно, деякі батьки починають задаровувати його іграшками, потурати всім його примхам, купувати більше солодощів. Робити цього у жодному випадку не можна, інакше дитина навчиться отримувати вигоду з почуття провини інших людей. Для того щоб малюк не відчував себе ущемленим, досить проводити з ним більше часу, спілкуватися і, звичайно, залишити все з'ясування відносин за порогом будинку.

Розлучення очима підлітка

Школярам, поставленим перед фактом розпаду сім'ї, доводиться ще важче, ніж дитині, адже дитина постарше, шукаючи причину лиха, відразу почне копирсатися в собі. Навіть очевидні причини розлучення, такі як зрада, алкоголізм, відсутність любові, не є для підлітка аргументами на користь розлучення. А якщо батьки ще й посилюють важку обстановку, кидаючи в обличчя дитині такі звинувачення, як: «Це все твої витівки!», «Якщо би ти поводився нормально, цього б не було!» то психологічні проблеми не змусять себе чекати.

Діти старше 11 років, вже афиширующие протест яскраво вираженою девіантною (що відхиляється) поведінкою, часто пробують курити, йти з дому, роблячи це демонстративно або навмисно погано маскуючи «сліди злочину». Майже в 100 % випадків, дізнавшись, що батьки вирішили розлучитися, дитина перестає добре вчитися, а педагоги починають скаржитися на погіршення, некерована поведінка. Поради батькам підлітка

З підлітком розмовляти треба, але в міру відверто. Дитину не можна присвячувати в подробиці безчесного поведінки батька чи говорити йому, що в сварках тата і мами винна бабуся. Нехай навіть живе окремо батько залишиться для нього авторитетом. Стандартна формула про втрату колишніх почуттів, преподносимая підлітку у вигляді пояснення, не змусить дитину вважати себе таким нещасним і скривдженим, як неприхована істина про недосконалість одного з батьків.

Залучення підлітка на свою сторону кожним з батьків також загрожує тяжкими наслідками. Найкраща мама в світі, зі слів батька, постає перед дитиною у вигляді недоглянутою скандалістки, а улюблений батько, з подачі матері, – алкоголіком і диктатором. Таке перетягування ковдри зазвичай закінчується тим, що школяр тікає від «правди» в невідповідну йому компанію, і витягнути його звідти вже дуже складно.

Новий батько – прийняти або відкинути?

Мама, тато і дитина – це, в розумінні підлітка, дуже щільно з'єднані ланки одного ланцюга. Коли цей зв'язок руйнується, школяр робить безлічі спроб залагодити конфлікт і ці спроби можуть тривати до декількох років. Не дивно, що коли в одного з батьків з'являється новий партнер, це завжди сприймається дитиною в багнети.

Як вчинити, якщо дитина навідріз відмовляється приймати нового людини – налаштований агресивно або йде в себе? Є кілька варіантів примирити його зі становищем в сім'ї: переконати дитину, що вітчим або мачуха не стануть втручатися в питання виховання; частіше проводити час з підлітком; залучати дитину до допомоги по дому, пояснюючи це його незамінністю; постійно, але ненав'язливо говорити школяреві, як вітчим або мачуха стурбовані його поганим настроєм або низькою успішністю.

Навіть старшому школяреві важко уявити собі тата і маму як звичайних людей, схильних до загальнолюдських бажанням. Потрібно нагадувати йому про те, що дорослі також не можуть жити без любові та підтримки, і багато в чому від нього залежить, чи будуть його батько і мати щасливі чи ні.

Поради психолога дітям

Тато й мама вирішили більше не жити разом, і дитина опиняється на роздоріжжі. Чию сторону прийняти? Розповідати про свої переживання і страхи або тримати в собі?

Ось 4 ключових ради, які дадуть відповідь на питання, що робити, якщо батьки розлучаються: Під час сімейних " розборок робити крок назад, перестати акцентувати увагу на собі – дорослим і так складно, нема чого провокувати зайві сплески емоцій? Почати вести щоденник, куди записувати докладно всі свої особисті переживання. Якщо ситуація нестерпна, підійти з цими записами до шкільного психолога і розповісти все без приховування. Не можна віддалятися від того батька, який пішов із сім'ї – йому також необхідна підтримка і любов. Не потрібно приймати нічию сторону – в сімейних драмах винні обидва учасники, і дитина не повинна служити «перехідним вимпелом» у питаннях «хто кого».

А ще слід частіше пропонувати свою допомогу в побутових питаннях і постаратися вчитися краще. Це розрядить ситуацію і позбавить батьків від зайвих проблем, наприклад, бесід з вчителями щодо успішності.

Допомога батькам

Що робити, якщо батьки розлучаються? Діти по-різному переживають руйнування сімейного устою, але замикання на трапилася біда – не вихід. Навіть якщо дуже хочеться сховатися від проблем в найдальший кут, потрібно розуміти, що у меншою сім'ї проблем від цього не поменшає. Мамі, з якою найчастіше проживає дитина після розірвання шлюбу, зараз набагато важче – їй доводиться більше працювати і нести подвійний тягар відповідальності.

Чи може підліток реально підтримати потребує допомоги батьків? Ось 5 пунктів, які неважко засвоїти і застосувати на ділі кожному школяреві: більше ходити пішки, економлячи гроші на проїзд і підтримуючи свій фізичний стан в нормі; краще вчитися, щоб не довелося витрачатися на додаткові уроки; тимчасово обмежити кишенькові витрати; знизити споживання інтернету і попросити батьків оплачувати менший трафік; уважніше ставитися до свого здоров'я, щоб батькам не довелося брати лікарняний лист і не купувати дорогі ліки.

Такі розваги, як походи в кіно, на атракціони або дружні вечірки, краще замінити поїздками на природу, безкоштовні виставки. Це збагатить внутрішній світ і посприяє збереженню сімейного бюджету. Самостійність – крок до дорослості

Що робити, якщо батьки розлучаються? В першу чергу допомогти їм вирішити їх проблеми без побоювання, що улюблене дитя за цей час влізе в неприємності або запустить навчання. Нехай тато і мама бачать – їх дитина цілком здатний на самостійні кроки та ініціативи.

Підлітку нескладно взяти на себе деякі обов'язки: прання свого білизни; придбання необхідних продуктів; вигул собаки; приготування простого обіду; прибирання будинку.

Якщо якась справа виявляється в новинку, наприклад, настроювання програми пральної машинки – не треба соромитися питати. Щось не знати зовсім не соромно, а от брати на батьків, яким і так важко, вантаж додаткових обов'язків, неприпустимо.

Турбота про емоційному тлі

Дорослі, які переживають психологічний тиск шлюборозлучної процедури, перебувають у стані постійного стресу. Вони можуть цього не показувати, але їм дуже погано і теж страшно. Нерідко стрес призводить до ще більш тяжких наслідків – депресії. Розпізнати хворобу просто – людина перестає їсти, стає млявою, втрачає до всього інтерес.

Якщо такі ознаки виявилися у близької людини – йому терміново необхідна допомога. Слід умовити хворого батька сходити до лікаря-психіатра, але і самому не забувати про важливість комфортної домашньої обстановки. В квартирі має бути завжди чисто. Якщо батько сильно втомлюється на роботі, то доведеться освоїти приготування 2-3 нескладних страв і навчитися користуватися всіма необхідними кухонними приладами.

Що ще по силам дитини? Мама і тато, напевно, рідко мають можливість зайнятися чимось ще, крім рутинних щоденних турбот, тому можна самостійно організувати вдома освоєння якогось майстерності – художньої вишивки, бісероплетіння, збирання складного конструктора. Це відволіче хворого батька від негативних думок, а заодно і допоможе укоренитися зменшилася сім'ї.

5 «не можна» для батьків

Розлучення – це ситуація, при якій кожен з батьків прагне отримати вигоду, виражену як у матеріальних, так і моральних благах. У гонитві за особистими перевагами дорослі перетворюють дитину в основний об'єкт маніпуляції, не зважаючи на те, як ці дії трактуються психологією. Діти після розлучення таких батьків потребують тривалої реабілітації, інакше можуть обзавестися і незаживающими душевними травмами.

Маючи намір впливати на почуття «противника», батькам слід знати про 5 категоричних «не можна» щодо загального дитини. Отже, не можна: забороняти синові або дочці бачитися з іншим батьком; перекидати на дитину цілий віз співчуття і гіперопіки; змушувати чадо вибирати, з ким йому більше хочеться бути; занадто відвертими з дитиною з приводу причин розлучення; примушувати підлітка до спілкування з новим «другом» чи «подругою» батька.

Ідеальний варіант поведінки, який допоміг би батькові і матері мінімізувати шкідливі наслідки розвалу сім'ї для дитини – це спокійне, компромісне спілкування один з одним, хоча б у присутності маленького члена сім'ї. Це подарує дитині впевненість у тому, що відбувається, не є завершенням всього самого доброго в його життя, а навпаки – дає можливість татові і мамі краще реалізувати себе і стати щасливішими. Автор: Уляна Орєхова 20 Жовтня, 2018



Категория: Отношения