Зберегти здоров'я і фертильність Жінки з раком шийки матки нульовій стадії будуть оперуватися безкоштовно


Опубликованно 20.10.2018 20:38

Зберегти здоров'я і фертильність Жінки з раком шийки матки нульовій стадії будуть оперуватися безкоштовно

Всі позитивні результати ПАП-тестів, що проводяться в поліклініках Вірменії в рамках фінансується Світовим Банком скринінгової програми, відтепер будуть перевірятися у Вірмено-американському центрі здоров'я. Пацієнток, у яких виявлять рак шийки матки на так званій нульовій стадії, в центрі безкоштовно прооперують. Меморандум про це був підписаний сьогодні, 20 жовтня, між міністерством охорони здоров'я Вірменії та Вірмено-американським центром здоров'я.

Як зазначила в бесіді з журналістами директор центру Хачануш Акопян, ця програма допоможе врятувати безліч життів – і сімей: якщо у жінки немає грошей на операцію, і якщо у неї «нульова» стадія раку шийки матки (відома також як карцинома in situ, преінвазивний рак, внутрішньоепітеліальний рак), безкоштовна операція допоможе їй зберегти здоров'я та навіть фертильність. Після хірургічного видалення уражених тканин жінка не потребуватиме ні в хіміотерапії, ні в променевій терапії, і незабаром навіть зможе мати дітей.

За словами Хачануш Акопян, гінекологічне відділення центру в змозі проводити 5-6 операцій в день. Але необхідності в такій кількості операцій, звісно, не буде. Поки складно сказати, скільки жінок щорічно будуть потребувати вищезгаданих операціях, але, за словами Акопян, в центрі готові за свій рахунок прооперувати всіх пацієнток з раком шийки матки на «нульовій» стадії, виявлених у рамках скринінгової програми, незалежно від їх числа.

В. о. міністра охорони здоров'я Арсен Торосян нагадав, що в рамках скринінгової програми по ранній діагностиці неінфекційних захворювань (діабет, гіпертонія, рак шийки матки) у 2015-2017 роках близько 170 000 жінок здали ПАП-тест, що дає можливість виявити рак шийки матки на дуже ранніх стадіях і навіть на стадії передраку. З початку 2018 року по 1 жовтня ПАП-тести склали 32 000 жінок. У більш ніж 6% були виявлені різні цитологічні відхилення, а інвазивна карцинома була виявлена у 0.5% (близько 50-60 жінок).

Нагадаємо, що скринінгова програма з профілактики неінфекційних захворювань стартувала в січні 2015 року, і з тих пір було проведено більше 1.5 млн скринінгових досліджень.

Програма буде продовжена протягом наступних трьох років відповідно до змін, які будуть внесені в програму «Профілактика і контроль захворювань», здійснюється Міністерством охорони здоров'я Вірменії за сприяння Світового банку.



Категория: Новости