Експерт: Корекція ваги грає важливу роль в лікуванні жінок у постменопаузі


Опубликованно 02.10.2018 03:41

Експерт: Корекція ваги грає важливу роль в лікуванні жінок у постменопаузі

Корекція ваги грає важливу роль в лікуванні жінок у постменопаузі. Про це йдеться в доповіді гінеколога, доцента Єреванського медичного держуніверситету Ольги Соцкой «Якість життя в менопаузі – превентивні стратегії».

Соцька звертає увагу на те, що, згідно з численними демографічними прогнозами ВООЗ, в XXI столітті очікується збільшення числа літніх людей. «Виникає нагальна необхідність розробки національних і міжнародних програм по поліпшенню здоров'я і якості життя жінок в менопаузі», - зазначає експерт.

Середня тривалість життя – один із ключових показників, за яким можна судити про рівень розвитку країни. У Вірменії він становить 74.8 років (доповідь ВООЗ «Світова статистика охорони здоров'я: моніторинг показників здоров'я щодо цілей сталого розвитку», 2016 рік). Вірменія – лідер СНД за тривалістю життя. Середній вік чоловіків становить 71.6 років, а жінок – 77.7 років. Різниця між середньою тривалістю життя становить 6 років, що відповідає рівню різниці життя між чоловіком і жінкою у високорозвинених країнах.

«Концепція ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я) свідчить, що для повноцінного життя необхідно гарне самопочуття. Між тим кліматичні розлади знижують якість життя в постменопаузі за рахунок судинно-вегетативних порушень (11.4%), емоційно-психічних розладів (26.1%), фізичних змін (40%) і уро-генітальних розладів (22.5%)», - підкреслює Соцька.

Дефіцити статевих гормонів (естрогени, прогестерон, тестостерон), вітаміну D, заліза, Омега-3 поліненасичених кислот, антиоксидантів є ключовими моментами в розумінні процесів старіння. Прояви цих дефіцитів в менопаузі – оро-генітальні розлади, зниження когнітивної функції, остеопороз, депресія, серцево-судинні захворювання.

Експерт вказує на те, що корекція ваги і профілактика збільшення маси тіла є суттєвими компонентами лікування жінок в постменопаузі. «Для збереження якості життя жінки на ранніх етапах перименопаузы необхідний індивідуальний підхід до питання оптимізації маси тіла. В цьому контексті особливе значення має розширення професійної підготовки фахівців в області охорони здоров'я», - додає вона.

Доповідь був представлений в рамках Першого Всеармянского міжнародного конгресу геріатрії, що пройшов у Єревані 28-29 вересня.



Категория: Новости