Експерт: Косметологи не мають права призначати замісну гормональну терапію


Опубликованно 30.09.2018 01:00

Експерт: Косметологи не мають права призначати замісну гормональну терапію

Косметологи не мають права призначати замісну гормональну терапію. Про це заявила керівник жіночої консультації МЦ «Астхік» Інна Персоян, виступаючи 29 вересня з доповіддю «Особливості призначення менопаузальной гормональної терапії серед жінок вірменської популяції» в рамках Першого Всеармянского міжнародного конгресу геріатрії.

Персоян поінформувала, що косметолог може виявити бажання призначити замісну гормональну терапію (ЗГТ) для розгладження зморшок у клієнтки. Між тим, як було зазначено, косметолог не має права призначати ЗГТ.

За словами експерта, на сьогоднішній день замісну гормональну терапію, в цілях конкретики, прийнято називати менопаузальной гормональною терапією (МТП). Згідно з дослідженнями, в європейських країнах МТП приймають 34% жінок, у Росії – 0.2%.

«Між тим у Вірменії менопаузальную гормональну терапію призначають рідко, і на це є причини. Це, зокрема, відсутність справжніх знань у лікарів, гормонофобия серед лікарів і пацієнтів, необхідність періодично проходити обстеження, що складно для пацієнтів з фінансової точки зору», - поінформувала Персоян.

Показаннями для призначення МГТ є рання і передчасна менопауза. Даний вид гормональної терапії знижує ризик розвитку атеросклерозу, остеопорозу (і пов'язаних з ним переломів), підвищує якість життя жінок.

Між тим Персоян поінформувала, що перед призначенням МГТ необхідно пройти всі необхідні обстеження, і жінка повинна бути поінформована про всі ризики і переваги менопаузальной гормональної терапії. «Якщо жінка хоче, щоб їй призначили МГТ, то в першу чергу вона повинна кинути курити», - підкреслила експерт.

Додамо, що Всеармянский міжнародний конгрес геріатрії проходить за ініціативи Асоціації щодо забезпечення здоров'я та догляду за престарілими та Фонду ООН в області народонаселення.



Категория: Новости