Самим несприятливим чином менопауза протікає у самотніх жінок


Опубликованно 29.09.2018 18:15

Самим несприятливим чином менопауза протікає у самотніх жінок

Самим несприятливим чином менопауза протікає у жінок, які підійшли до инволюционному періоду з невирішеними проблемами, особливо у самотніх. Про це йдеться в доповіді к. м. н., доцента, лікаря-сексопатолога Врежа Шахраманяна «Сексуальні розлади і якість життя жінок у клімактеричному періоді», представленому 29 вересня в рамках Першого Всеармянского міжнародного конгресу геріатрії.

Шахраманян зазначає, що на тлі виникаючих психологічних, психопатологічних і психосоматичних проблем клімакс сприймається як катастрофа. При цьому можливі різні варіанти поведінки: байдужість, пристосування, постійне невротичне реагування та активне подолання. Останній варіант пов'язаний із зверненням за допомогою до лікарів і психологів.

Висока поширеність депресій у жінок визначається наявністю суто жіночих, соціально-психологічних і сімейних проблем. Дискримінація жінок, самотність, безпліддя, розлучення, проблеми у дітей, нерівноправність з чоловіками – часті причини розвитку таких станів.

За словами експерта, найбільш частими є депресії саме в менопаузі. Висока поширеність депресії менопаузи (ДМ) відображає уразливість жінок 40-45 років до афективних розладів (розладів настрою).

Як поінформував Шахраманян, ендогенна депресія в період клімактерію (переходу від статевої зрілості до літньому віку) характеризуються зокрема порушенням засипання через тривоги і раннім пробудженням, зниженням апетиту, втратою ваги, зниженням або зникненням статевого потягу, суїцидальними думками.

Сексуальні розлади у жінок в цей період життя зустрічаються часто. Найбільш частим є зниження лібідо аж до його зникнення, притуплення або відсутність оргазму.

Шахраманян зазначив, що багатоваріантність жіночих сексуальних розладів у клімаксі обумовлено різними причинами: психологічним станом, зловживанням психоактивними речовинами, афективними розладами (в першу чергу, різними варіантами депресії), гормональними порушеннями.

У разі дефіциту естрогенів на перший план виступають сексуальні порушення, не пов'язані з лібідо, а мають відношення до здійснення сексуальних дій – сухість слизової піхви, диспареунией (больовими відчуттями до, під час і після статевого акту), а також вазомоторными розладами.

Принципи терапії депресивних порушень у жінок у природній та хірургічній менопаузі включають в себе обов'язкове лікування антидепресантами, часте, але не обов'язкове застосування транквілізаторів, психотерапію, а також гормональну терапію.

«Гормональна терапія не вирішить важкі психологічні проблеми, не вилікує від тяжкої ендогенної депресії, однак, навіть у цих випадках може сприяти успішній психофармакотерапии і психотерапії», - підкреслив Шахраманян.

Додамо, що Всеармянский міжнародний конгрес геріатрії проходить за ініціативи Асоціації щодо забезпечення здоров'я та догляду за престарілими та Фонду ООН в області народонаселення.



Категория: Новости