Силіконові груди в чотири рази підвищує ризик розвитку меланоми


Опубликованно 27.09.2018 02:32

Силіконові груди в чотири рази підвищує ризик розвитку меланоми

У жінок з силіконовими грудьми багаторазово збільшений ризик розвитку різних захворювань аж до раку шкіри. Про це повідомляє Annals of Surgery, посилаючись на дослідження вчених з Онкологічного центру М. Д. Андерсона Техаського університету (University of Texas M. D. Anderson Cancer Center) в Антверпені, Х'юстон.

У 2006 році FDA (Food and Drug Administration) схвалило використання імплантатів з силіконового гелю двох виробників – Allergan і Mentor Corp – з умовою проведення великих післяреєстраційних досліджень (LPAS – large postapproval studies).

Вчені проаналізували дані близько 100 тис. пацієнтів, включених у LPAS в період з 2007 по 2009-2010 роки. Понад 80 тис. з них поставили силіконові імплантати; іншим – імпланти, заповнені стерильним сольовим розчином.

Виявилося, що жінки з силіконовими імплантатами піддавалися підвищеного ризику розвитку ряду захворювань. У їх числі - синдром Шегрена (ризик у вісім разів вище, ніж у населення в цілому), склеродермія (семикратне збільшення ризику) та ревматоїдний артрит (збільшення ризику приблизно в шість разів).

Крім того, силіконові імплантати в 4,5 рази підвищували ризик мертвонародження, а також несуттєво збільшували ризик викидня. Ризик розвитку меланоми був підвищений майже в чотири рази вище. Крім цього, при використанні силіконових імплантатів, в порівнянні з імплантатами, заповненими фізіологічним розчином, був більш високий ризик розвитку низки хірургічних ускладнень. Це капсулярные контрактури (рубці навколо імплантату), які були виявлені у 5% випадків використання силіконових імплантатів проти 2,8% випадків використання імплантатів з фізрозчином.

Між тим вчені визнають, що їх результати недостатньо переконливі з-за обмежень по використанню баз післяреєстраційних даних. Це стосується відсутності повної інформації про пацієнта і окремих даних про подальшому спостереженні.



Категория: Новости