Абхазька весілля: традиції вчора і сьогодні


Опубликованно 20.09.2018 01:08

Абхазька весілля: традиції вчора і сьогодні

Про абхазьких весіллях ходять справжні легенди, причому навіть далеко за межами самої республіки. Головна їх відмінність - це масштабність і пишність урочистості. Кількість гостей завжди дивує, а традиціям приділяється особлива увага. Деякі звичаї повільно, але вірно залишаються в минулому, без інших, навпаки, не проходить жодне весілля. Перше, про що варто поговорити, це вік молодят, адже навіть у цьому питанні є певні правила, яким необхідно слідувати.

А скільки вам років?

В першу чергу, як не дивно, звертають увагу на вік майбутніх подружжя. Що стосується чоловіків, середніми віком, у якому сильна стать вступає в шлюб, вважається проміжок від 25 до 32 років, для жінок ці цифри менші - від 18 до 25. Як показує практика, якщо дівчині вже 25 і більше, вона вважається «засидевшейся» - таких дам вже неохоче беруть заміж. Що стосується чоловіків, тут все набагато простіше, якщо йдеться про вік. Їх завдання полягає в тому, щоб заслужити повагу суспільства, досягти певних висот і вже можна просити в дружини будь-яку вподобану дівчину. Що робити, якщо сім'я проти?

Нерідко трапляється й таке, що рідні майбутньої нареченої категорично проти шлюбу. Раніше в таких випадках чоловіки просто-напросто викрадали свою обраницю. Після такого ходу найчастіше батьки дають згоду і благословляють майбутню пару. Але й у такого підступного плану трапляються осічки, деякі батьки після викрадення коханої дочки були розгнівані ще більше і про згоду на шлюб не могло йти й мови. Ще буквально 70 років тому за таке незгоду наречений починав мстити батьків своєї обраниці самими різними способами, починаючи з дрібних капостей і закінчуючи підпалом і навіть убивством! На щастя, у сучасному світі таке агресивне ставлення до відмови зійшло нанівець і подібні разі зустрічаються все рідше і рідше. Як видно з фото, абхазька весілля - дуже весела подія. Ніякого криміналу і фатальних пристрастей!

Всі тонкощі, пов'язані з абхазької весіллям

Якщо батьки і панночка дали свою згоду на шлюб, можна приступати до обручению. Споконвіку молодим було зовсім не обов'язково обмінюватися кільцями, найчастіше це були якісь не такі значні речі. Зазвичай з боку дівчини це було щось, що вона зробила своїми руками. Наприклад, рушники або хусточки з національними малюнками. З боку майбутнього чоловіка найчастіше підносили такі презенти, як ріг або навіть жива лань. Таким чином хлопець показував рідним своїй обраниці, що він мисливець і здатний прогодувати сім'ю. Традиційно перед торжеством в будинок майбутнього чоловіка відправляється своєрідна «перевірка» з боку нареченого. На чолі делегації завжди стоїть найстарший і шанована людина. Це може бути навіть сусід, важливо лише, щоб по положенню в суспільстві він був на рівні з рідними нареченого. Завдання такої «перевірки» в тому, щоб переконатися, що до їхньої дочки в новій сім'ї будуть ставитися тільки з повагою, добротою чи піклуванням.

Що робити з гостями?

Здавна батьки новоспеченої нареченої ні в якому разі не повинні були з'являтися на торжестві. Це правило стосувалося і матері, і батька. Традиційно на весілля відправлялося близько 7 осіб з боку майбутньої дружини. І навіть таку кількість гостей з боку нареченої вважалося занадто великим. І донині гостям з боку молодої слід вести себе максимально скромно. Що стосується кількості гостей, раніше традиційно на урочистостях збиралися близько 200-300 осіб, зараз же ці цифри набагато менше, та й батькам нареченої вже давно дозволено бути присутнім на заході.

Меню на свято

Найголовніше правило – якомога більше їжі. Її достаток на абхазьких весіллях вражає. Багато хто навіть із жаль відзначають, що кількість страв часто просто зайве. Після заходу залишається дуже багато незайманою їжі, яку інколи просто доводиться викидати або роздавати всім родичам. Але, як відзначають історики, раніше такого не було. Коли був дефіцит в їжі, і всі намагалися допомогти один одному всім можливим. Традиційні гарячі страви – це абыста і ачаш?. Готувалися вони відразу і завжди подавалися тільки в гарячому вигляді. Наречений і наречена

На сучасній абхазької весілля традиційно наречений з нареченою, або тільки наречена, виходять до гостей. Така традиція з'явилася відносно недавно, адже раніше вважалося справжнім ганьбою, якщо молоді виходили до всіх разом, це вважалося непристойним. Навіть після весілля цілий рік, а то і два новоспечені чоловік з дружиною не з'являлися перед батьками разом. На щастя, такий звичай залишився в минулому. На весілля для молодих виділялося окреме місце, наречену могли призвести до гостей тільки в тому випадку, якщо ведучий заходу виголошував тост за новоспеченого подружжя. Наречений же не з'являвся протягом всього заходу зовсім.

Як проходить сам свято?

На сучасні весілля в обов'язковому порядку запрошують самих різних артистів, співаків і танцюристів. Раніше ж традиційно пісні співали на весіллі тільки старші, особливо це мало місце, коли свято підходив до кінця. Також важливим звичаєм можна вважати обов'язок старших розповідати різні притчі про діяння мудреців. Якщо захід проходив в холодну пору року, то до вечора виносилися жар, щоб гості не розходились і мали можливість грітися, кажуть етнологи. Зараз, звичайно, такого правила не існує. Провідним на весілля завжди запрошували і запрошують тільки самого шанованого людини, в якому всі були впевнені на 100%, що він не порушить традиції чергування тостів, на абхазькій весіллі це надзвичайно важливо. Ніхто не говорив про те, скільки чарок потрібно випити, вся суть в повазі.

Всі гості зобов'язані ставитися один до одного з максимальним повагою і пошаною. Якщо хтось із присутніх залишив свято п'яним, це вважається недоліком господарям. Саме тому час тягнуть настільки, наскільки можливо. За допомогою мудрих слів, притч, оповідань з життя, про історію роду або місцевості. Молоді повинні уважно прислухатися до цих розповідей, для них це вважається великим уроком. Зараз же ця традиція дещо спростилася, в перші дві години слід вимовити певну кількість тостів і все. Раніше ж вся суть весілля полягала не в їжі та напоях, а в слові старших.

Також було прийнято, що молоді люди повинні були відмовлятися від алкоголю, особливо поки старші сиділи за столом. Якщо хтось із дорослих, шановних людей помітить, що молоді нетверезі, це буде вважатися великим ганьбою в першу чергу для їх рідних, а не для них самих.

Танці

Звичайно, на сьогоднішній день на весіллях звучить сучасна музика, але і про національну ніхто не забуває. І нікуди без виконання традиційних танців на абхазькій весіллі! Звичайно, зараз техніка дає можливість включати будь-яку музику, в будь-який час, а раніше акомпанувати доводилося самому собі ударами і кожен, хто вмів співати завжди робив це. Якщо виходять танцювати старші, то їм завжди віддавалася перевага. Зазвичай, коли хочу, тоді і танцюю не працює, це вважається поганим вихованням. На багатьох весіллях був розподільник, одні пари танцюючих змінювалися іншими. Зазвичай одна пара танцює, а на черзі вже стоїть ще одна дівчина і хлопець, щоб змінити танцюристів. Вибір музики і танців завжди лягає на плечі тамади. Абхазька весілля промчала, що далі?

Весілля грається зазвичай вночі, а на другий день молоді влаштовували перегони, а участь у них беруть і чоловіки, і жінки. Триває святкування може від 7 до 14 днів. Після чого новоспечену дружину приводять у «Великий будинок», так називається місце, де вона тепер буде жити, там молода і приступає до своїх обов'язків подружжя. Існує ще величезна кількість обрядів і традицій, але всі вони потихеньку відходять у минуле. Однак деякі звичаї все ж виділяють абхазьку весілля на тлі інших. Автор: Валерія Дашкевич 19 Вересня 2018



Категория: Отношения