Сімейні сварки: поради психолога і способи вирішення конфліктів


Опубликованно 04.09.2018 06:16

Сімейні сварки: поради психолога і способи вирішення конфліктів

Чи Часто вам доводилося бачити, як люди сваряться? Це неприємне явище психологи вважають цілком природним процесом, який неминуче час від часу виникає в ході нашого спілкування. Сварки, наприклад, можуть виникнути між дітьми і батьками, сусідами, колегами, попутниками і т. д. Вважається, що подібні конфлікти мають для людей велике значення. Вони сприяють розвитку та подальшого становлення міжособистісних відносин. Адже нерідко в ході такого словесного протистояння вирішуються багато спірні моменти, які заважали цьому процесу.

Що стосується сімейних сварок, причини їх можуть бути самими різними, адже люди, які живуть під одним дахом, здатні знайти безліч приводів для конфлікту. Це і немитий посуд, і не винесене сміття, розкидані по будинку речі. Нерідко сімейні сварки спалахують з-за відсутності допомоги в побутових питаннях і маленької зарплати. Явище це досить неприємне. І це стає очевидним навіть при перегляді картин сімейних сварок на фото. З боку подібні сцени виглядають вкрай непривабливо.

Тим не менш причин сімейних сварок набагато менше, ніж тих приводів, які провокують конфлікти з іншими людьми. Які вони і як уникнути ситуації, коли близька людина підвищує голос, огризається, сипле докорами та образами з будь-якого приводу, нерідко - просто надуманого? Саме невыясненность і невирішеність справжніх причин несуть в собі загрозу сімейним відносинам. Психологічні аспекти

Сім'я є малою соціальною групою, що складається з людей, інтереси яких стикаються практично щодня. Так само як і в будь-якій іншій спільності, при її створенні починає вибудовуватися певна ієрархія. І якщо влада бажають відразу обидва з подружжя, то конфлікти виникатимуть неодмінно.

Зазначимо, розглядаючи сімейну психологію: можливі сварки в цій соціальній групі і в період проходження певних криз. Наприклад, при народженні дітей. Від того, наскільки гармонійно і правильно буде пройдена та чи інша стадія, залежить майбутнє сім'ї. Як зазначають психологи, розлучення, як правило, трапляються саме в кризи. Це періоди, коли емоції надто сильно розжарюються, а прихильність людей різко слабшає.

При створенні сім'ї молоді подружжя вступають в етап пристрасті і наснаги. Вони вважають, що їхні почуття ніколи не згаснуть. Однак після романтичного періоду доводиться стикатися з різними побутовими питаннями і фінансовими проблемами. Ось тут-то і відбувається руйнування гармонії. Психологи стверджують, що сім'я потребує взаємовиручки і терпіння. У тому випадку, коли цього немає, всі її члени будуть вважати себе самотніми, нещасними і незадоволеними життям.

Деколи трапляється так, що кілька поколінь живуть під одним дахом. Подібна ситуація сприяє виникненню певних проблем. Так, молодь веде себе активно, а літнім потрібен спокій. Найчастіше при спільному проживанні людям не вистачає житлового простору. У цьому випадку ймовірність сімейних сварок і подружніх конфліктів також дуже висока з-за постійних незручностей. Боротьба за лідерство

Уклад більшості сучасних сімей в корені відрізняється від того, яким він був порівняно недавно, буквально кілька десятиліть тому. В ті часи чоловіка, без всяких сумнівів, вважали главою сім'ї та основним її здобувачем. Жінці ж при цьому була відведена роль домашньої господині. Вона ж в основному займалася і вихованням дітей. Сьогодні жінки нарівні з чоловіками піднімаються кар'єрними сходами і заробляють гроші. Саме тому вирішення питання про те, хто ж є головним в будинку, стає самим популярним приводом для сімейних сварок.

Згідно з твердженнями психологів, боротьба за лідерство, нехай навіть у прихованій формі, має місце у відносинах абсолютно всіх пар. Особливо це проявляється в перші роки після укладення шлюбу, коли подружжя тільки налагоджують сімейні відносини, проходячи період притирання. Кожен з них намагається отримати право на видачу першочергових вказівок. Зрозуміло, що сім'я при цьому зовсім не зміцнюється. Навпаки, часті сімейні сварки, спричинені одвічними протистояннями, з великою ймовірністю здатні привести до розриву.

Яким чином можна вирішити такий конфлікт? Психологи радять пам'ятати, що лідером є зовсім не той, хто нав'язує свою позицію іншим і стукає кулаком по столу. Головним у сім'ї повинен стати один з її членів, який зуміє взяти на себе відповідальність. Цей чоловік повинен вирішувати всі виникаючі питання, бути демократичним, займатися будинком і враховувати побажання всіх близьких йому людей. Саме з такого боку подружжя і повинні дати об'єктивну оцінку один одного. І лише після цього можна буде призначити, але зовсім не головного, а відповідального. Однак і тоді значущість другого чоловіка не повинна бути применшені. Всі справи, які стосуються відносин з родичами і побуту, необхідно поділити на сфери впливу. Ревнощі

З-за чого ще можуть виникати сімейні сварки? Нерідко причиною тому є ревнощі. Якщо це почуття у одного з партнерів знаходиться в самій легкій своїй мірі, то воно, за твердженнями психологів, сприяє наданню ще більшої яскравості відносин. Але часом ревнощі буває патологічною. А це вже є приводом для серйозних сімейних сварок. Постійне прояв недовіри здатне зруйнувати навіть найсвітліші почуття.

Психологи пояснюють, що подібне ставлення партнера криється в невпевненості в собі. Він, швидше за все, боїться залишитися один.

Як не допускати подібних конфліктів? Для цього рекомендується відверто поговорити зі своєю другою половинкою, спробувавши з'ясувати, чим викликана така ревнощі? Варто сказати своєму партнерові, що любите його таким, який він є, підкресливши при цьому, що прояв недовіри не подобається вам. Рекомендується також з'ясувати, які знаки уваги могли б показати близькій людині, що він любимо і цінний. Побутові питання

Часом трапляються сімейні сварки через дрібниці. Їх причиною може стати незакритий тюбик із зубною пастою, незастеленная постіль і т. д. Варіантів розвитку для побутових конфліктів існує безліч.

Іноді трапляється так, що подружжя розлучається з-за небажання одного з них займатися будинком.

Яким чином можуть бути дозволені подібні конфлікти? Психологи радять чоловікам заздалегідь розподілити між собою обов'язки. І цього дуже часто буває цілком достатньо для досягнення гармонії в сім'ї і лада. У тих випадках, коли хтось з домочадців не виконує прийнятих домовленостей, слід влаштовувати чергові дні. Наприклад, сьогодні побутовими питаннями займається дружина, а завтра їх вирішує чоловік. Якщо якесь заняття одному з подружжя не подобається, то про це слід сказати прямо. В такому випадку замість миття посуду на нього буде покладено обов'язок, наприклад, прасування білизни. Відносини між батьками і дітьми

З-за чого можуть спалахнути сімейні сварки і конфлікти? Причиною тому може служити проблема взаємин батьків і дітей. Тема ця одвічна і є хрестоматійною. Часом у сім'ї виникає жорстке протистояння в той період, коли дитина вступає в перехідний вік. Це час, коли він починає гостро реагувати на все. Будь-який прояв турботи з боку близьких людей для нього – це спроба обмеження волі, а невтручання в його справи сприймається як байдужість. В результаті виникає галаслива сімейна сварка з численними докорами і погрозами.

Яким чином можна вирішити подібні конфлікти? Психологи радять батькам, щоб ті дали зрозуміти своєму бунтівнику чаду, що вони люблять його, і відносини з ним бажають побудувати на довірчому і партнерському рівні. Тобто дитина завжди може підійти до свого батька або матері і поділитися з ними сокровенним і наболілим. При цьому підліток повинен знати, що батьки ніколи не засудять і не будуть нав'язувати йому власну точку зору. Стосунки матері і дочки

Нерідко конфлікти зустрічаються в сім'ях, де дівчатка дорослішають. І тоді сімейні сварки матері і дочки стають мало не щоденними. У чому причина подібних непорозумінь?

Дуже часто мами несвідомо продовжують сприймати своїх дорослих дочок як маленьких дівчаток. Вони вважають, що ті нічого не розуміють в житті і потребують опіки. Причини такої поведінки криються в страху матері, що дочка, відчувши самостійність, незабаром піде. Жінка ж при цьому залишиться одна. Абсолютно неусвідомлено мама прагне показати своєї дочки, що вона ще дуже мала і нічого не вміє. Проте вже доросла дівчинка прагне до самостійності. На цьому ґрунті й виникає конфлікт.

Крім цього, у багатьох людей є відчуття, що чим молодші діти, тим молодше їх батьки. Доросла дочка мимоволі змушує маму відчувати себе старою. Для того щоб уникнути цього неприємного відчуття, багато жінок продовжують вважати своїх дівчаток маленькими дітьми.

Причиною сімейних сварок матері і дочки можуть стати їх різні погляди на життя. Наприклад, дівчина зустріла хлопця, якого покохала, і відчуває себе при цьому щасливою. Однак її обранець не подобається матері, і вона починає нав'язувати власні погляди.

Як налагодити стосунки між близькими людьми? Психологи попереджають про те, що зробити це непросто. І матері, і доньці доведеться виконати величезну роботу. Жінці необхідно зрозуміти, що її дитина вже виросла, і сам повинен нести відповідальність за своє життя. Доньці ж слід усвідомити, що той факт, що вона стала дорослою і самостійною, доводити з проявом агресії зовсім не потрібно. Відносини з родичами другої половинки

Сварки в сімейних відносинах нерідко виникають через відсутність гармонії з батьками чоловіка або дружини. Налагодити нормальні відносини буває дуже непросто. Особливо складно зробити це, постійно вислуховуючи моральні вчення свекрухи або тещі. Мало хто наважується висловлювати батьків чоловіка або дружини свого невдоволення. А ось сварка зі своєю другою половинкою дозволяє зняти напругу, що накопичилася в душі.

Яким чином може бути дозволений такий конфлікт? Психологи радять знайти в собі сили і сказати родичам, небайдужим до вашого сімейного життя, що вам не подобається подібне втручання. Але зробити це знадобиться спокійно і не переходити на особистості. Слід також пояснити, що ви вже дорослі люди і самі повинні вирішувати, як жити далі. Крім цього, дану проблему варто обговорити зі своєю другою половинкою, але ні в якому разі не використовувати партнера як громовідвід. Однак, слід бути дуже акуратним. Адже подібні розмови здатні стати причиною ще більшого конфлікту. Багато чого буде залежати від тієї людини, до якого хочеться достукатися. Фінансові питання

Нерідко причиною сімейних сварок стає матеріальна сторона життя. У колишні часи вона рідко виступала приводом для конфліктів, адже заробляв тільки чоловік, а жінці було вести домашнє господарство. Сьогодні багато що змінилося. Дружини здатні заробити більше, ніж їхні чоловіки. Останні ж нерідко приміряють до себе роль господаря. Подібні перестановки є причиною розвитку конфліктів. Адже той, хто заробляє більше, нерідко починає звинувачувати свою другу половинку в тому, що вона смітить грошима, роблячи необдумані покупки. Другий член сім'ї переконаний, що витрачає гроші раціонально.

Нерідко подружжя починають применшувати свій справжній дохід. Після того як партнера стає відомо про існування «заначки», він починає відчувати себе зрадженим і обдуреним.

Яким чином можуть бути дозволені подібні конфлікти? Для того щоб уникнути сварок на тему грошей, причому при будь-якому доході, психологи радять застосувати певний прийом. Всі грошові надходження сім'ї повинні бути розділені на три частини. Перша з них буде йти на поточні витрати (продукти, комунальні платежі, кредити). Друга повинна бути використана для накопичення сімейних заощаджень. Третю частину рекомендується розподілити між подружжям на придбання ними улюблених дрібничок. Це може бути помада дружині або квиток на футбол для чоловіка. Розмір кожної з цих частин має залежати від рівня витрат. Дисгармонія в інтимній сфері

Сімейні сварки і подружні відносини тісно пов'язані між собою. Однією з найважливіших складовою щасливого життя для обох партнерів є гармонія в сексі. У тих випадках, коли подружжя не здатні досягти її, без сварок сім'я обходитися не зможе.

Нерідко конфлікти розпалюються через невиправданих очікувань або з-за різних темпераментів. Наприклад, один з партнерів горить сексуальним бажанням, а його друга половинка не налаштована на відносини. Результатом цього і стає образа. Партнеру здається, що його відкинули, і він починає відчувати власну непотрібність.

Яким чином може бути дозволений даний конфлікт? Психологи рекомендують не замовчувати свої образи. Слід ділитися з чоловіком своїми очікуваннями і відкрито висловлювати свої претензії. Але розмова про це варто вести не в спальні, а перебуваючи на нейтральній території. В іншому випадку у партнера може виникнути підозра, що його звинувачують у неспроможності. Алкоголь

Найчастіше сімейні сварки відбуваються з причини пияцтва чоловіків. І навіть якщо вживання спиртного цілком помірно, наприклад, пляшка пива у вечірні години або чарочка горілки по вихідних, це неодмінно призведе до скандалу. Нерідко таке розпивання алкогольних напоїв спричинене напруженою роботою чоловіка і його бажанням розслабитися.

При помірних дозах споживаного алкоголю варто поговорити зі своєю другою половинкою. Адже для розслаблення робити це зовсім не обов'язково. При збільшенні проблеми знадобиться допомога фахівця. Вихід з конфліктних ситуацій

Розглянутий вище перелік сімейних сварок є далеко не повним. Конфлікти можуть породити різні життєві ситуації. Основне завдання подружжя при цьому – запобігти сварці або звести виникає напруга до мінімуму.

А для цього психологи рекомендують дотримуватися певних правил: Робити зауваження дружину наодинці. Це дозволить з'ясувати точну причину його поведінки і запобігти непорозуміння. Якщо робити це, наприклад, при дітях, то вони перестануть поважати батьків і привчаться до вседозволеності. Намагатися зрозуміти позицію свого партнера. Вміння вислухати близької людини визначає сімейну культуру спілкування. Якщо ж чоловік напідпитку, то все з'ясування стосунків краще залишити на потім. Вміти визнавати власні помилки. Це дозволить виключити вірогідність вислуховування неприємних висловлювань та критики. Контролювати свої емоції і стримувати їх. Не ображати дружину або чоловіка і не кричати на нього.

Як видно, ці правила зовсім не складні. Але в них закладений закон взаємності та обопільної відгуку.

Яким чином людина буде поводитися по відношенню до своїх близьких, так, швидше за все, вони і будуть спілкуватися з ним. Автор: Людмила Фролова 3 Вересня, 2018



Категория: Отношения