Грудне вигодовування знижує ризик розвитку інсульту – дослідження


Опубликованно 25.08.2018 03:15

Грудне вигодовування знижує ризик розвитку інсульту – дослідження

Грудне вигодовування знижує ризик розвитку інсульту, причому чим довше жінка годує, тим нижче цей ризик. В середньому, жінки, які годують грудьми своїх малюків, на 23% рідше стикаються з цим небезпечним станом, ніж ті, хто годував дітей штучними сумішами або взагалі не народжував, стверджують вчені з Університету Канзасу.

Свої висновки автори цього дослідження зробили на основі інформації з більш ніж 80 000 жінок із середнім віком у 63,7 року. Всі вони брали участь у великому дослідженні про вплив способу життя на жінок постклімактеричного періоду. Кожна третя жінка народжувала, але лише трохи більше половини (58%) з них годували дітей грудьми. З'ясувалося, що у цих жінок ризик інсульту знижувався на 23%, порівняно з тими, хто не народжував або не годував грудьми. Причому, чим довше жінки практикували грудне вигодовування, тим нижче виявлялася небезпеку інсульту.

Зазначимо, що дослідники лише продемонстрували зв'язок між грудним вигодовуванням і зменшенням ризику інсульту, але не довели причинно-наслідкові відносини. Вчені вважають, що годування грудьми є одним із багатьох факторів, які можуть потенційно захищати від інсульту. Серед інших – фізичні навантаження, здорове харчування, відмова від куріння і своєчасне звернення за медичною допомогою у разі стійкого збільшення артеріального тиску, холестерину і цукру в крові.

Нагадаємо, що інші дослідження показали, що грудне вигодовування може зменшити ризик раку грудей і яєчників, а також діабету другого типу.



Категория: Новости