ЕКО: Які шанси на успіх?


Опубликованно 16.08.2018 05:20

ЕКО: Які шанси на успіх?

Безплідні пари, охочі вдатися до методу екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), завжди задаються питанням: які у них шанси на успіх? Якогось відсотку жінок вдається завагітніти за допомогою ЕКЗ?

Шанси на успіх залежать від цілого ряду факторів, але в цілому вони досить високі, стверджує спеціаліст з репродуктивної медицини Віген Сефилян (Каліфорнія, США). За його словами, рано чи пізно близько 80-90% жінок, які скористалися ЕКО, вагітніють: хтось- з першої ж спроби, хтось- з декількох спроб.

Шанси на успіх при кожній спробі ЕКЗ залежать від віку пацієнтки, від стану її здоров'я, від причин і тривалості безпліддя. Є думка, що спосіб життя людини впливає на фертильність і навіть на успіх ЕКО: зловживання алкогольними напоями, куріння та нездорове харчування – фактори ризику, які бажають завести дитину парам рекомендується виключити.

Шанси на успіх залежать і від того, використовувалася при проведенні ЕКО гормональна стимуляція яєчників. Завдяки такій стимуляції фахівці отримують кілька яйцеклітин зазвичай кілька ембріонів, що підвищує шанси на успіх. У деяких випадках, однак, якщо жінці з тієї чи іншої причини протипоказана гормональна стимуляція яєчників, фахівці можуть запропонувати їй ЕКО у природному циклі, при якому для отримання ембріона фахівці використовують одну яйцеклітину, доспілу в природному менструальному циклі – без використання гормональних препаратів. Ця процедура більш щадна для пацієнтки, проте шанси на успіх нижче, ніж при «звичайному» ЕКО, адже кожен місяць можна отримати тільки одну яйцеклітину – і один ембріон – в кращому випадку. Одна спроба ЕКО у природному циклі, як правило, коштує набагато менше, ніж ЕКЗ з використанням стимуляції, проте часто для досягнення вагітності в першому випадку потрібно більше спроб, ніж у другому.

Так чи інакше, якщо пара зважилася робити ЕКО, фокусуватися на статистиці і на шансах на можливий успіх фахівець не радить.

«Багато людей фокусуються на цифрах, запитують, які у них шанси на успіх. Але це не те, на чому варто фокусуватися. Я навіть не знаю, яка статистика в нашій клініці, але знаю, що у більшості пацієнтів вагітність – у деяких відразу ж, у деяких після декількох спроб. Якщо пара буде дотримуватися наміченого плану лікування, у більшості все вийде», - зазначив Віген Сефилян.



Категория: Новости